Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Galantská nemocnica ocenila tých, ktorí darovali krv viac ako stokrát

Na snímke darcovia krvi zľava Alojz Madarász, Vladimír Muller, Ján Komjáthy, Peter Packa, Michal Jelinek, Ján Himpán a Martin Bizoň pri príležitosti ocenenia darcov krvi počas svetového dňa darcov krvi v nemocnici Svet zdravia v Galante v utorok 14. júna 2022. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov, ktorý váži viac ako 50 kilogramov, uviedla primárka hematologicko-transfúziologického oddelenia Erika Slobodová.

Galanta 14. júna (TASR) - Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi (14. 6.) ocenili v galantskej nemocnici šiestich dlhoročných darcov, ktorí majú za sebou viac ako 100 odberov. TASR o tom informovala PR špecialistka siete nemocníc Svet zdravia Bianka Krejčíová.

Najviac odberov spomedzi ocenenými má Michal Jelinek, ktorý krv daroval 147-krát, ďalšími sú Alojz Madarász (100), Vladimír Muller (100), Ján Komjáthy (113), Peter Packa (101) a Martin Bizoň (105). K nim patrí aj bývalý profesionálny vojak, 62-ročný Ján Himpán (116 odberov), ktorý chodí krv darovať od roku 1993 a v tom istom roku začal na svojom seredskom útvare organizovať spolu s vojakmi hromadné darovania krvi. Mnohí z nich chodia krv rovnako ako on darovať do dnešného dňa. Sám daruje krv každé tri mesiace a za posledných 30 rokov nevynechal ani jeden možný odber.



"Keď som mal 23 rokov, môj otec vážne ochorel. Dlhý čas strácal množstvo krvi a napriek tomu, že šanca na jeho záchranu nebola veľká, lekári robili všetko, čo sa dalo a neustále ho držali pri živote darovanou krvou. Vtedy som sa rozhodol, že keď druhí ľudia pomáhajú môjmu otcovi svojou krvou, ja chcem iným pomôcť zas tou mojou. Darcovstvo beriem ako súčasť svojho života," povedal ocenený darca.

"Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku od 18 do 65 rokov, ktorý váži viac ako 50 kilogramov. Jedným odberom darca venuje 450 mililitrov krvi. Zásob potrebných pri operáciách, úrazoch, nehodách či pre ďalších akútnych pacientov nie je nikdy dostatok, preto sme naozaj vďační za každého jedného darcu," uviedla primárka hematologicko-transfúziologického oddelenia Erika Slobodová.

Muži môžu darovať krv s odstupom troch mesiacov po odbere maximálne štyrikrát do roka, ženy s odstupom štyroch mesiacov po odbere maximálne trikrát do roka.