Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

Galéria E. Zmetáka predstaví rakúsku, českú a moravskú grafiku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vnútorná štruktúra výstavy sa pridržiava časovej línie, ktorá sa odvíja od 17. storočia a pokračuje vzácnymi dielami z 18. storočia až do záveru 19. storočia.

Nové Zámky 2. februára (TASR) - Galéria umenia Ernesta Zmetáka v Nových Zámkoch pripravuje výstavu venovanú rakúskej, českej a moravskej grafike. Ako uviedli organizátori, diela pochádzajú zo zbierky Ernesta Zmetáka a Danice Zmetákovej. Výstava bude sprístupnená od 8. februára do 23. marca.

Vnútorná štruktúra výstavy sa pridržiava časovej línie, ktorá sa odvíja od 17. storočia a pokračuje vzácnymi dielami z 18. storočia až do záveru 19. storočia. "Výstava rakúskej, českej a moravskej grafiky predstavuje bohatú prehliadku približne ôsmich desiatok diel. Nadväzuje na predchádzajúce výstavy talianskej, anglickej, francúzskej, holandskej a nemeckej grafiky, ktoré boli verejnosti predstavované postupne od roku 2018," uviedol historik umenia a autor výstavy Martin Šugár.

Ako doplnil, pripravený je aj sprievodný program určený pre žiakov základných a stredných škôl. "Pôjde o dve komentované prehliadky, ktoré sa budú konať vo štvrtok 22. februára a vo štvrtok 14. marca. Pripravujeme aj klavírny koncert zostavený z diel rakúskych a českých hudobných skladateľov 19. storočia, ktorý sa uskutoční v priestoroch galérie 14. marca. Naším hudobným hosťom bude japonská klaviristka Kazuko Šikuta-Nakajo, žijúca vo Viedni," doplnil Šugár.