Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Galéria I. Vysočana predstaví Prievidzu cez reliéfy a obrazy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Expozíciu si návštevníci budú môcť pozrieť od piatka (21. 10.) do 30. novembra.

Prievidza 20. októbra (TASR) - Reliéfy a obrazy Prievidze z tvorby Ladislava Polereckého a Igora Lackoviča ponúkne výstava Prievidzské inšpirácie v Galérii Imricha Vysočana v Prievidzi. Expozíciu si návštevníci budú môcť pozrieť od piatka (21. 10.) do 30. novembra. TASR o tom vo štvrtok informovala referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska v Prievidzi Nina Pekárová.

Výstavu pripravila galéria v spolupráci s K-2000, združením na podporu kultúry hornej Nitry. "Organizátori mali na jej realizáciu dvojnásobný dôvod. Okrem toho, že ide o prievidzských rodákov a lokálpatriotov, mesto Prievidza s rôznymi jeho historickými i súčasnými podobami sa stalo vďačným námetom ich tvorby," skonštatovala Amália Lomnická z K-2000.

Zatiaľ čo v prípade rezbára Polereckého podľa nej možno z hľadiska preferencie prievidzských námetov hovoriť doslova o monotematickosti, pre Lackoviča sú jednou z viacerých tematických línií. "U oboch však ide o osobnostne hlboko prežívanú tému – Prievidza je mestom ich srdca, obaja sa hrdo hlásia k bôbarom," podotkla.

Polerecký sa kolekciou diel inšpirovaných mestom predstavuje už tretíkrát. Súčasná kolekcia je logicky najrozsiahlejšia, pričom ide o výber z jeho tvorby v rozmedzí rokov 1999 až 2021.

Menšia kolekcia obrazov Lackoviča, inšpirovaná historickými podobami Prievidze, je istým doplnkom k ťažiskovej kolekcii reliéfov Polereckého. Návštevníkovi výstavy umožní istý druh konfrontácie príbuzných námetov stvárnených v rozličných materiáloch a výtvarných technikách.