Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Galéria J. Kulicha ponúka opäť výstavu Vzťah domova a sveta

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Výstava mapuje rôzne obdobia Kulichovej tvorby cez skice, medaily, reliéfy, portréty, figurálne kompozície, spracované v dreve, kameni, zváranom železe, bronze a hydronáliu.

Zvolenská Slatina 14. júna (TASR) - Výstavu s názvom Vzťah domova a sveta ponúka počas aktuálnej sezóny Galéria Jána Kulicha vo Zvolenskej Slatine. Výstava bola odprezentovaná už v lete minulého roku, avšak z dôvodu obmedzenia návštev pre pandémiu nového koronavírusu ju videlo menej záujemcov.

Ide o retrospektívnu výstavu sochára Jána Kulicha, usporiadanú pri príležitosti jeho jubilea - nedožitých 90. rokov. "Ponúka návštevníkom prierez jeho celoživotným dielom – od najstarších zachovaných drevených sošiek z detských čias až po vrcholné diela slovenského výtvarného umenia v oblasti komornej, medailérskej, portrétnej tvorby a monumentálneho sochárstva," informovala TASR galéria.

Výstava mapuje rôzne obdobia Kulichovej tvorby cez skice, medaily, reliéfy, portréty, figurálne kompozície, spracované v dreve, kameni, zváranom železe, bronze a hydronáliu. Na ploche 300 m2 je dlhodobo inštalovaný výber 153 diel Jána Kulicha z celoživotného tvorivého obdobia od roku 1935 až do roku 2013.

Galéria bola otvorená v lete 2015. Jej poslaním je oboznámiť širokú verejnosť s dielom tohto národného umelca. Vzhľadom na rozsah jeho tvorby nie je možné vystaviť celé dielo naraz. Prezentuje sa preto postupne, v jednotlivých tematických okruhoch, ktorým sa celý život venoval.

Aktuálna výstava potrvá do konca októbra 2021. Otváracie hodiny v galérii sú štvrtok - nedeľa: 10.00 - 18.00 h. Okrem samotnej výstavy ponúka pre deti aj Hru na detektíva a vedomostný kvíz.