Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Galéria J.Kollára otvára výstavu litovskej umelkyne Egl Budvytyt

Ilustračná snímka. Foto: TASR -Radovan Stoklasa

Autorka pracuje na priesečníku vizuálneho a performatívneho umenia.

Banská Štiavnica 17. júna (TASR) – Výstavu video diel litovskej umelkyne Egl Budvytyt sprístupnia v piatok podvečer vo veľkej sále Galérie Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Autorka pracuje na priesečníku vizuálneho a performatívneho umenia.

Ako informuje galéria, autorka vo svojej tvorbe, v ktorej sa opiera o piesne, poéziu, video a performance, skúma presvedčivú silu kolektivity, zraniteľnosti a priestupné vzťahy medzi telami, obecenstvom a prostredím.

"Jej najnovší film Mutating Bodies, Imploding Stars, ktorý je prezentovaný i na aktuálnom Benátskom bienále, sa odohráva v prírode, medzi lišajníkmi, borovicami a piesočnými dunami v Litve. Je poetickým a erotickým prieskumom rôznych aspektov symbiotického života," informuje galéria.

Egl Budvytyt je umelkyňa pôsobiaca vo Vilniuse a Amsterdame. Jej práce boli predstavené na Benátskom bienále umenia (2022), na Liste Art Fair v Bazileji (2015) či na Art Dubai (2017). Participovala na rezidenčných programoch v LePavillon, Palais de Tokyo v Paríži a vo WIELS Centre pre súčasné umenie v Bruseli.