Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Galéria Juraja Jakubiska v Kojšove prechádza kolaudačným konaním

Na snímke stavebné práce na budúcich priestoroch Galérie Juraja Jakubiska. V Kojšove 13. augusta 2022. Foto: TASR - Diana Semanová

Priestory galérie vznikli nadstavbou nad garážami autobusov v centrálnej časti obce - vedľa kultúrneho domu a izby tradícií. So stavebnými prácami začali vlani v lete.

Kojšov 7. júna (TASR) - Stavebnú časť Galérie Juraja Jakubiska v Kojšove v okrese Gelnica ukončili v závere minulého roka, aktuálne prebieha kolaudačné konanie. Pre TASR to uviedla starostka obce Tatiana Andrašková s tým, že v súčasnosti sa tiež snažia získať externé finančné prostriedky na klimatizáciu, osvetlenie, zariadenie i technické vybavenie interiéru.

"Boli by sme radi, ak by sa nám túto galériu podarilo sprístupniť verejnosti ešte tento rok. Pripravujeme expozičné predmety - desať reprodukcií grafík Jakubiska, ktoré daroval obci a chceli by sme ich vystaviť. Takisto sme požiadali o ďalšie predmety z jeho tvorby," povedala.

Keďže počas života navštevoval svoju rodnú dedinu, obec aj mnohí obyvatelia disponujú spoločnými fotografiami s týmto slovenským filmovým režisérom. "Chceme vystaviť aj predmety, ktoré sú medzi občanmi," dodala starostka s tým, že v budúcnosti by tam chceli aj premietať úryvky z jeho najznámejších filmov.

Priestory galérie vznikli nadstavbou nad garážami autobusov v centrálnej časti obce - vedľa kultúrneho domu a izby tradícií. So stavebnými prácami začali vlani v lete. Prezentovať tam chcú najmä tvorbu tohto slovenského filmového režiséra, scenáristu, kameramana a výtvarníka, ktorý pochádza práve z Kojšova.

Juraj Jakubisko zomrel vo veku 84 rokov v Prahe 24. februára 2023. Preslávil sa filmami, ako Tisícročná včela, Nevera po slovensky, Sedím na konári a je mi dobre, ale napríklad aj historickým veľkofilmom Bathory či rozprávkou Perinbaba.