Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Galéria umenia Ernesta Zmetáka predstaví tvorbu Eriky Szőke

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ako uviedli organizátori, Szőke je vizuálna umelkyňa a fotografka. Výstava predstaví výber z jej tvorby z posledných rokov.

Nové Zámky 30. novembra (TASR) - V novozámockej Galérii umenia Ernesta Zmetáka vo štvrtok sprístupnia výstavu, ktorá predstaví tvorbu umelkyne Eriky Szőke. Nová expozícia je súčasťou platformy Projekt-1, ktorá slúži na prezentáciu umenia a jej presahov v pivničných priestoroch galérie.

Ako uviedli organizátori, Szőke je vizuálna umelkyňa a fotografka. Výstava predstaví výber z jej tvorby z posledných rokov. "Charakteristickou črtou v autorkinej tvorbe je prikláňanie sa k experimentálnym postupom s klasickými technikami a vytváranie vlastných autorských techník, procesuálnosť a používanie prírodných materiálov," povedala kurátorka výstavy Kati M. Decsi.

Umelkyňa vytvára diela na rozhraní klasickej fotografie, netradičných grafických techník, objektu a inštalácie. "Hlavnými témami, ktoré spracováva, sú otázky pamäte, vzťahy, životné prostredie a taktiež samotný experiment s materiálom a postupmi, ktoré využíva pri tvorbe. Diela sú zhmotnenými analýzami vzťahov, či už ide o rodinné vzťahy, vzťahy človeka s jeho okolím a s prírodou počas zámerného uvedomovania si vlastnej existencie," doplnila kurátorka.