Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Gymnázium A. Sládkoviča v Banskej Bystrici získalo prestížny program

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Martin Baumann

Jeho úspešným absolventom dáva šancu dostať sa na najlepšie svetové univerzity, napríklad Harvard či Oxford.

Banská Bystrica 23. mája (TASR) - Gymnázium A. Sládkoviča (GAS) v Banskej Bystrici získalo medzinárodný IB diplomový program, ktorý jeho úspešným absolventom dáva šancu dostať sa na najlepšie svetové univerzity, napríklad Harvard či Oxford. Najlepších s najvyšším počtom získaných bodov zvyknú brať aj bez prijímacích skúšok. Informovali o tom vo štvrtok v Banskej Bystrici zástupcovia školy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

GAS v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK je len štvrtým štátnym gymnáziom na Slovensku a vôbec prvým v BBSK, ktoré získalo tento prestížny švajčiarsky certifikovaný program.

"Študenti sa budú v tomto programe vzdelávať posledné dva ročníky v angličtine a úplne novým spôsobom. Pribudnú im predmety, ako dobrovoľníctvo alebo teória poznania, rozšírená esej, množstvo bádania, samoštúdia, riešenia zložitých úloh a na konci medzinárodne uznávaný diplom International Baccalaureate. Keď budú úspešní, získajú otvorené dvere na tie najprestížnejšie svetové univerzity," zdôraznil predseda BBSK Ondrej Lunter s tým, že GAS je svojou geografickou polohou dostupné nielen pre študentov z kraja, ale celého Slovenska.

"Bolo to náročné, škola i pedagógovia museli prejsť zložitým akreditačným procesom. BBSK prispel k tomu sumou viac ako 200.000 eur, aby finančne pokryl vybavenie a rekonštrukciu špičkových laboratórií pre biológiu a chémiu, učebne pre informatiku, multimediálnu knižnicu a učebne pre nové kreatívne predmety, dobrovoľníctvo a vizuálne umenie," konštatoval šéf kraja.

Podľa riaditeľky GAS Ivety Onuškovej zámer ponúknuť študentom tento medzinárodný program vznikol niekedy na prelome rokov 2019 až 2020, keď uvažovali o ďalšom smerovaní gymnázia.

"Ide o zavŕšenie nášho takmer štvorročného úsilia. Program má veľmi prísne kritériá, jeho súčasťou bolo aj certifikované vzdelávanie učiteľov a väčšinu tohto obdobia trvalo vypracovanie komplexnej vyučovacej náplne. Našou snahou bolo odlíšiť sa od iných gymnázií a priniesť niečo, čo bude mať zmysel pre žiakov nielen po akademickej stránke, ale i z hľadiska holistického, komplexného rozvoja osobnosti," priblížila Onušková.

Prví študenti začnú v IB diplomovom programe študovať v školskom roku 2025/2026. Otvárať sa bude jedna trieda s maximálnym počtom 32 žiakov, ktorí budú robiť prijímacie skúšky v druhom ročníku svojho stredoškolského štúdia. Študovať v IB programe v Banskej Bystrici môžu študenti z celého Slovenska.