Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

Gazdovské kone súťažili pod sochou Juraja Jánošíka v Terchovej

V Terchovej sa konal 14. ročník pretekov gazdovských koní. Súťaženia sa zúčastnilo 18 koní so svojimi gazdami z celého Slovenska, ktorí súťažili vo vytrvalostných aj silových disciplínach. Na snímke súťažiaci počas pretekov. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Dobrovoľnou disciplínou je cena o siláka Terchovej.

Terchová 9. februára (TASR) – Osemnásť pretekárov si dnes na 14. ročníku pretekov gazdovských koní pod sochou Juraja Jánošíka v Terchovej zmeralo sily v štyroch disciplínach.

Trať sa podľa riaditeľa pretekov Františka Kadaša podarilo napriek snehovej kalamite v uplynulých dňoch dobre pripraviť. „Miesto pod sochou Juraja Jánošíka je dispozične veľmi dobre riešené a pri prvej disciplíne mali diváci pretekára na trati dlhej 800 metrov prakticky stále na očiach. V druhej disciplíne si pretekári vyskúšali ovládateľnosť koňa a zručnosť kočiša. V tretej disciplíne si kôň a gazda menia pozície. Gazda chytí sane, ktoré dovtedy ťahal kôň a ťahá ich na trati 40 metrov. Má aj malého kočiša, ktorý ho bičíkom poháňa a za to si zaslúži nejakú sladkú odmenu. Dobrovoľnou disciplínou je cena o siláka Terchovej,“ povedal Kadaš.



Víťazom prvej disciplíny sa stal Ľubomír Chromec z Turčianskych Kľačian, ktorý je pravidelným účastníkom terchovských pretekov od roku 2004. „Koník je pýchou gazdu. A keď sa človek chce ukázať medzi ľuďmi, vždy je krajšie, keď je koník ozdobený, vyčesaný, vyčistený, ako keď ho vyberiete z maštale špinavého a neočisteného. Cez zimu tej roboty nie je, takže sa koníky dostanú aj vonku. No a je to pekné, keď vás ľudia obdivujú, kričia vám, je to ozaj radosť,“ skonštatoval Chromec.



Najmladšia pretekárka mala iba 13 rokov

Na snímke súťažiaci počas pretekov.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Najmladšou pretekárkou bola 13-ročná Karin Kitašová z Golianova v okrese Nitra s koňom Santus. Pri koňoch je od piatich rokov a k jazdeniu sa dostala vďaka otcovi a bratovi „Trať bola dosť ostrá. Skoro som sa tam aj vyvalila, ale zvládla som to,“ povedala po prvej súťažnej disciplíne. Podľa jej otca Pavla Kitaša, sedemnásobného celkového víťaza terchovských pretekov, sa uchytila hneď odmalička.

„Preteky, je to taký relax. Dnes má každý starosti. Celý týždeň sa človek narobí a takto si v sobotu, nedeľu vydýchneme, pustíme všetky starosti z hlavy a sme na pretekoch takí ako na dovolenke,“ zhodnotil účasť na pretekoch Kitaš.

Predseda Združenia turizmu Terchová Jozef Mičo ocenil, že preteky gazdovských koní pozitívne vplývajú na návštevnosť a prezentáciu Terchovej. „Každoročne ich navštívi počas celého dňa okolo 4000 ľudí. Jednak preto, že sú to gazdovské preteky a je tu aj ukážka fašiangových zvykov, ktoré sa tradovali v Terchovej,“ uzatvoril Mičo.

Na snímke súťažiaci počas pretekov.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo