Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Gelnická rómska osada je v karanténe, mesto chce občanov premiestniť

Obyvatelia rómskej osady Háj v Gelnici v Košickom kraji sú pre hrozbu šírenia nového koronavírusu v karanténe. Ako mesto informuje na sociálnej sieti, krízový štáb dostal informáciu o porušení karantény zo strany občana, ktorý sa vrátil zo zahraničia, a preto nariadil karanténu pre celú lokalitu. Mesto v súčasnosti rokuje o ich umiestnení v štátnom zariadení. Osadu stráži polícia. Háj 27. marca 2020. Foto: TASR - František Iván

Do osady sa jeden z obyvateľov vrátil zo zahraničia a nedodržal povinnú karanténu.

Gelnica 27. marca (TASR) – Obyvatelia rómskej osady Háj v Gelnici sú pre hrozbu šírenia nového koronavírusu v karanténe. Ako mesto informuje na sociálnej sieti, krízový štáb dostal informáciu o porušení karantény zo strany občana, ktorý sa vrátil zo zahraničia, a preto nariadil karanténu pre celú lokalitu. Radnica pripomína, že uvedené osoba, ktorá prišla z Anglicka, nemá žiadne príznaky choroby COVID-19.



„Danú lokalitu monitorujeme tak, aby nikto z ľudí nachádzajúcich sa v karanténe nemohol túto oblasť opustiť. Každý pokus o opustenie budeme okamžite riešiť so štátnou políciou. V súčasnosti krízový štáb rokuje s Ústredným krízovým štábom SR o možnosti umiestniť týchto občanov v niektorom zo štátnych zariadení, kde by pobudli počas obdobia nariadenej karantény,“ uviedol primátor Dušan Tomaško. Ako pre TASR spresnil Milo Janáč z mestského úradu, obávajú sa, že ustrážiť situáciu bude nad ich sily. „Je to problematická lokalita, žije tam asi 80 ľudí,“ dodal.

Podľa Janáča sa uvedený občan vrátil do Gelnice v noci zo stredy na štvrtok a v lokalite navštevoval svojich príbuzných. Karanténu na celú rómsku osadu nariadili vo štvrtok popoludní. „Všetci vedia, že sa za páskami nesmú pohybovať. Vodu, lieky a potraviny pre nich budeme zabezpečovať my ako mesto,“ doplnil. Radnica pripomína, že prípad postúpili štátnej polícii a Úradu verejného zdravotníctva SR.