Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Na Gemeri narástol novembrový, vyše 1,5-kilogramový dubák

Na snímke Marek Nosko pózuje s vyše 1,5-kilogramovým dubákom, ktorý našiel v lesoch Muránskej Dlhej Lúky v okrese Revúca. Foto: TASR/Ján Siman

Dubák rástol v lese podľa nálezcu najmenej týždeň.

Muránska Dlhá Lúka 2. novembra (TASR) - Kapitálny hubársky úlovok si z lesov Muránskej Dlhej Lúky v okrese Revúca odniesol Marek Nosko. Klobúk dubáka má priemer približne 30 centimetrov a váži 1,5 kilogramu. Nálezca tvrdí, že huby na Gemeri síce ešte stále rastú, ale už len na izolovaných miestach a ich nálezy sú skôr výnimočné.

Dubák rástol v lese podľa nálezcu najmenej týždeň. Našiel ho totiž na mieste, ktoré pravidelne navštevuje. Napriek veľkosti plodnice je hríb zdravý a nepoškodili ho ani červy.

"Hríb nie je ničím poškodený, preto ho jednoducho nakrájam a využijem služby obecnej sušiarne. Nepreferujem uskladňovanie húb v chladničke už aj vzhľadom na jeho veľkosť. Tak či tak by som ho musel pokrájať a zaberal by mi zbytočne veľa miesta v mrazničke. Aj vysušený si pritom zachová chuť a v správnej chvíli dodá jedlu aj pravú dubákovú vôňu," povedal Nosko.


Na snímke Marek Nosko pózuje s vyše 1,5-kilogramovým dubákom, ktorý našiel v lesoch Muránskej Dlhej Lúky v okrese Revúca.
Foto: TASR/Ján Siman

Na snímke Marek Nosko pózuje s vyše 1,5-kilogramovým dubákom, ktorý našiel v lesoch Muránskej Dlhej Lúky v okrese Revúca.
Foto: TASR/Ján Siman