Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Gemerská Poloma získala dotácie v hodnote viac ako jeden milión eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Vďaka dotáciám obec vybuduje zberný dvor a kompostáreň.

Gemerská Poloma 7. júla (TASR) – Viac ako jeden milión eur získala prostredníctvom dotácií obec Gemerská Poloma v okrese Rožňava na vybudovanie zberného dvora a kompostárne. Ako pre TASR priblížila starostka obce Lillian Bronďošová, ukončenie oboch projektov samospráva očakáva v priebehu budúceho roka.

„Projekt výstavby zberného dvora je jedným z najpodstatnejších opatrení v oblasti odpadového hospodárstva našej obce,“ uviedla Bronďošová. Zberný dvor bude zameraný na triedenie objemného odpadu, jedlých olejov a tukov, drobného stavebného odpadu, textílií, šatstva a biologicky rozložiteľného odpadu v celkovom objeme takmer 300 ton ročne. Papier, plasty, kovy a tuhý komunálny odpad na zbernom dvore končiť nebudú.

„Podstatou je, že z celkového množstva vyprodukovaných odpadov na území obce niekde na úrovni do 600 ton ročne by sa mal výrazne zvýšiť podiel jednotlivých vyseparovaných zložiek. Našou snahou je priblížiť sa čo najbližšie k podielu 50 percent,“ vysvetlila starostka s tým, že ide o veľmi odvážny záväzok. Dopomôcť by tomu mohol aj prechod na množstevný zber tuhého komunálneho odpadu z domácností.

Osobitá je podľa slov Bronďošovej problematika jedlých olejov a tukov, ktoré v súčasnej dobe končia v obecnej kanalizácii. Očakáva, že vďaka zbernému dvoru sa ročne vyseparujú dve tony tohto druhu odpadu.

Zberný dvor by sa mal v Gemerskej Polome nachádzať v strede obce, vzniknúť by mal po rekonštrukcii budovy niekdajšej školy. Starostka priznáva, že aj zo strany obyvateľov prichádzajú rozporuplné reakcie, o samotný výsledok sa však neobáva. „Realizáciou projektu dôjde k výraznému zhodnoteniu schátraného majetku obce a vdýchnutiu nového života,“ vysvetlila Bronďošová a dodala, že dostupnosť zberného dvora uľahčí obyvateľom možnosť zbaviť sa svojho odpadu vhodným spôsobom.

Nový zberný dvor by mal slúžiť primárne obci Gemerská Poloma, možnosť zbaviť sa olejov a tukov však chcú poskytnúť aj obyvateľom z okolitých obcí. Čo sa kompostárne týka, samospráva počíta s možnosťou poskytnutia služby aj pre susedné obce Betliar a Henckovce. Vďaka novým projektom v odpadovom hospodárstve by v Gemerskej Polome mala vzniknúť aj jedna nová pracovná pozícia, uskutoční sa tiež školenie terajších zamestnancov a obec v budúcnosti počíta aj s pomocou aktivačných pracovníkov.

Kompostáreň bioodpadov, ilustračné foto.
Foto: TASR – František Iván


Na výstavbu zberného dvora získala Gemerská Poloma z Operačného programu Kvalita životného prostredia financovaného prostriedkami z Európskeho fondu regionálneho rozvoja dotáciu vo výške viac ako 678.000 eur, ďalších vyše 390.000 eur získala samospráva na vybudovanie kompostárne. „Vnímame to ako našu morálnu povinnosť voči nám samým, našej obci, spoločnosti, no predovšetkým našim budúcim generáciám,“ poznamenala Bronďošová.