Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Gemersko-malohontské múzeum vydalo pamätnú eurobankovku

Gemersko-malohontské múzeum (GMM), založené v roku 1882, je piate najstaršie múzeum na Slovensku. Foto: TASR - Branislav Caban

Hlavným motívom suvenírovej eurobankovky je budova GMM, v ktorej múzeum sídli nepretržite od svojho vzniku.

Rimavská Sobota 12. septembra (TASR) – Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote vydalo pri príležitosti 140. výročia svojho založenia nulovú bankovku, ktorej hlavným motívom je historická budova múzea. Suvenír bude v predaji od stredy (14. 9.) v pokladni GMM. TASR o tom informovala riaditeľka múzea Oľga Bodorová.

"Na bankovke je vyobrazená historická budova Gemersko-malohontského múzea z roku 1910 a typický hrniec gemersko-malohontskej hrnčiny," uviedla Bodorová. Ako dodala, ide o prvú bankovku, ktorá prezentuje národnú kultúrnu pamiatku v okrese Rimavská Sobota. Vyrobená je z bavlneného papiera používaného pri výrobe pravých eurobankoviek a obsahuje niekoľko ochranných prvkov podobne ako originálne eurobankovky.

Hlavným motívom suvenírovej eurobankovky je budova GMM, v ktorej múzeum sídli nepretržite od svojho vzniku. Druhým motívom je hlinený hrniec s jedným uchom zo Sušian dekorovaný špecifickou veľkoplošnou vlnovkou, ktorý pochádza z prvej polovice 20. storočia. Poukazuje na význam a históriu ľudového hrnčiarstva v regióne Gemera-Malohontu v časoch, keď sa tradičné hrnčiarske výrobky vyrábali v 40 lokalitách regiónu.

GMM bolo založené 3. septembra 1882, keď v budove pôvodne delostreleckých kasární zorganizoval profesor biológie a neskôr prvý riaditeľ múzea Ján Fábry Umelecko-archeologickú výstavu Gemerskej župy. Múzeum sa počas 140 rokov svojej existencie venuje dokumentovaniu a zachovávaniu prírodného a kultúrneho dedičstva Gemera-Malohontu. Vo svojom fonde v súčasnosti eviduje viac ako 106.000 zbierkových predmetov.