Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Generál na javisku sa opäť vrátil do Domu Matice slovenskej

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Nitra 28. mája (TASR) – Osobnosti Milana Rastislava Štefánika sa venuje výstava Generál na javisku, ktorú môžu návštevníci vidieť v Dome Matice slovenskej v Nitre. Po predčasnom marcovom ukončení výstavu opäť otvorili a potrvá do 25. júna. „Symbolicky sme ju sprístupnili verejnosti v máji, keď si pripomíname 101 rokov od Štefánikovho tragického úmrtia a krátko pred spomienkou na 140. výročie jeho narodenia,“ informovala o tom Nikola Rechtorisová z Domu Matice slovenskej v Nitre.

Návštevníci si budú môcť pozrieť javiskové scény viacerých profesionálnych divadiel a divadelné kostýmy Divadla Andreja Bagara v Nitre. Súčasťou výstavy je projekcia historického dokumentu Matice slovenskej Milan Rastislav Štefánik - symbol slobody slovenského národa.

Profesijný a osobný život Štefánika je podľa slov Rechtorisovej predurčený na stvárnenie v rôznych oblastiach umenia a kultúry, v rôznych dramatických žánroch a polohách. Ako priblížila, Štefánikov kľúčový podiel na vzniku Československa, významné diplomatické, štátnické a vojenské postavenie, jeho vedecké zameranie, ale aj dramatický životný osud a napokon tragická smrť v mnohom inšpirovali viaceré divadelné javiská. Putovnú výstavu pripravil Divadelné ústav v roku 2019 pri príležitosti 100. výročia Štefánikovej tragickej smrti. Jej autorom je Marek Godovič, autorom grafického riešenia je Ondrej Gavalda.