Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Gorali v Červenom Kláštore oslávia ich kultúru a tradície

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Gorali žijú najmä v severných oblastiach Kysúc, Oravy a Spiša. Typický pre nich je kroj, ľudová hudba a gastronomické špeciality. Napríklad džatky, kuľasa či pirohy.

Červený Kláštor 18. augusta (TASR) – Gorali sa v sobotu stretnú na svojom tradičnom festivale v Pieninách po ôsmy raz. Do kúpeľov v Červenom Kláštore prídu nielen domáci, ale aj hostia z Čiech a Poľska.

Gorali žijú najmä v severných oblastiach Kysúc, Oravy a Spiša. Typický pre nich je kroj, ľudová hudba a gastronomické špeciality. Napríklad džatky, kuľasa či pirohy. Už niekoľko rokov sa nielen oni, ale aj ich priaznivci a priatelia schádzajú v Pieninách, aby sa spoločne stretli a oslávili výnimočnosť goralského ducha.

"Gorali milujú život a radosť z neho neskrývajú. Teším sa, že miestom ich stretnutia bude opäť náš región, ktorý zároveň predstavuje najväčšiu goralskú oblasť Slovenska. Tvorí ju až 34 obcí," uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš Pieniny Erika Šalatová.

Aj tento rok bude stretnutie Goralov v Pieninách najmä oslavou ich kultúry a tradícií. Vystúpia viacerí interpreti zo Slovenska, Česka i Poľska, medzi nimi napr. kapela Desmod či folklórny súbor Magura z Kežmarku a ďalší. Súčasťou podujatia bude i ochutnávka tradičných goralských pokrmov a ukážka remesiel.

Táto udalosť je podľa manažéra podujatia Štefana Kollára prelomová v oblasti zachovania tradícií a kultúrneho dedičstva nielen Goralov, ale aj našich predkov. Každoročne vysoká návštevnosť podľa neho potvrdzuje, že o udržiavanie ľudovej hudby, tradícií a zábavy má záujem veľa priaznivcov. Festival odštartuje o 13.00 h slávnostnou svätou omšou.