Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Grafiťáci dnes v Bratislave pomaľujú tri vagóny, večer bude ohňová šou

"Aj tento rok poskytneme pre účastníkov festivalu tri vozne na pomaľovanie," uviedol pre TASR riaditeľ Odboru komunikácie ZSSK Tomáš Šarluška.

Bratislava 17. júna (TASR) – Na prebiehajúcom víkendovom podujatí pouličnej kultúry a zábavy Bratislava Street Art Festival sa opäť angažuje Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK).

"Aj tento rok poskytneme pre účastníkov festivalu tri vozne na pomaľovanie," uviedol pre TASR riaditeľ Odboru komunikácie ZSSK Tomáš Šarluška.

Dnes môžu grafiťáci legálne ukázať svoju tvorivosť na osobných železničných vagónoch, ktoré sa budú naďalej používať na prepravu osôb po celom Slovensku. Vozne budú umelcom k dispozícii v bratislavskom Múzeu dopravy od 12.00 do 20.30 hodiny. Na výtvarný program Paint the Train sú pozvaní slovenskí aj zahraniční grafiťáci. Sprievodný program doplní žonglérske zoskupenie Let Them Fly, ktoré po zotmení predvedie netradičný tanec s ohňom.

Podľa Šarlušku častým problémom ZSSK je práve nelegálne kreslenie po vagónoch. Najmä na miestach, ako sú okná a technické dáta, ktoré musia byť viditeľné a nemôžu byť prekryté z bezpečnostných dôvodov. Odstránenie a nový náter jedného vozňa stoja približne 20.000 eur. Takto poškodených koľajových vozidiel je skoro 40 percent z celého vozňového parku.

"Poskytnutím legálneho priestoru na maľovanie pri dodržaní istých pravidiel chce ZSSK podporiť tvorivosť pouličných umelcov a upozorniť na vandalizmus, ktorý firme prináša veľké škody," zdôvodnil Šarluška.