Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Grant na preplatenie skúšky môžu získať ďalší zdravotníci z Ukrajiny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) otvoril druhé kolo grantovej výzvy Help Ukrainian medics.

Banská Bystrica 7. júna (TASR) - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) otvoril druhé kolo grantovej výzvy Help Ukrainian medics, prostredníctvom ktorej poskytne ukrajinským zdravotníckym pracovníkom finančný príspevok na refundáciu nákladov za úspešné absolvovanie doplňujúcej skúšky pre zdravotníkov z tretích krajín. V tomto kole okrem lekárov, vrátane zubných, podporí ďalšie zdravotnícke povolania, ako sestra a praktická sestra-asistent. TASR o tom v stredu informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Druhá grantová výzva je otvorená od 7. júna do 15. júla. Maximálna výška podpory pre jedného žiadateľa v zdravotníckom povolaní lekár, zubný lekár je 500 eur, v prípade sestier 250 eur. Podmienkou je pracovný pomer na akejkoľvek pracovnej pozícii u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na území BBSK. Termín vykonania skúšky sa akceptuje aj spätne, od 1. mája 2022. O podpore žiadostí rozhodne hodnotiaca komisia. Informácie aj formulár na podávanie žiadostí sú zverejnené na webovej stránke kraja.

Podľa riaditeľa odboru zdravotníctva Úradu BBSK Martina Caudta by výzva mohla motivovať viacerých, aby doplňujúcu skúšku nielen absolvovali, ale sa na území kraja aj zamestnali v zdravotníckych zariadeniach.

"V našom kraji je viac ako 30 percent všeobecných lekárov a zubárov vo veku nad 65 rokov a postupne odchádzajú do dôchodku. V dôsledku nedostatku mladých lekárov nemajú odchádzajúci lekári komu odovzdať svoje ambulancie, a tak sa zdravotná starostlivosť o pacientov v niektorých regiónoch stáva nedostupnou. Krátkodobým riešením je okrem iného aj vytvorenie nástrojov, ktoré zjednodušia prístup na trh práce v oblasti zdravotníctva pre lekárov zo zahraničia. Ak sa rozhodnú, že chcú pracovať v ambulancii na Slovensku, čaká ich dlhá a finančne náročná cesta, v rámci ktorej musia absolvovať viacero skúšok, atestácií a praxe v niektorej z nemocníc," vysvetlil Caudt.

V prvom kole výzvy, ktorá trvala do konca apríla, požiadali o finančný príspevok štyria lekári. Finančné prostriedky získal BBSK z dánskej nadácie Velux Foundations vo výške zhruba 300.000 eur.