Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Greenpeace podal trestné oznámenie vo veci skládky na Vlčích horách

Na archívnej snímke riadená skládka tuhého komunálneho odpadu Vlčie hory pri Hlohovci Foto: TASR - Daniel Veselský

Polícia a ďalšie zložky zasahovali na hlohovskej skládke v novembri 2015, kde v lokalite skladovania nebezpečného odpadu odobrali vzorky.

Hlohovec/Bratislava 25. januára (TASR) - Environmentálna organizácia Greenpeace Slovensko podala dnes trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti so skládkou odpadu Vlčie Hory – Hlohovec.

"Podali sme na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie vo veci neoprávneného nakladania s odpadmi na skládke. Zodpovedné orgány dodnes neuviedli, aké chemikálie sa tam našli počas zásahu zložiek Integrovaného záchranného systému a Policajného zboru SR. Na náš podnet nereagovala ani Slovenská inšpekcia životného prostredia. Nechceme, aby sa na túto kauzu zabudlo bez vyvodenia zodpovednosti," uviedla koordinátorka kampane Greenpeace Slovensko Katarína Nikodemová.

Polícia a ďalšie zložky zasahovali na hlohovskej skládke v novembri 2015, kde v lokalite skladovania nebezpečného odpadu odobrali vzorky. Celá skládka bola niekoľko dní pre vývoz odpadu zatvorená, mesto ju však už teraz znovu využíva a majitelia skládky podľa primátora Miroslava Kollára spred niekoľkých týždňov avizovali záujem skládku rozšíriť.

Tesne po zásahu polície na skládke odpadu Vlčie hory experti Greenpeace odobrali vzorky vody a pôdy z jej bezprostredného okolia. Vo vzorkách, ktoré analyzovalo nezávislé laboratórium Environmental Institute v Koši pri Prievidzi, sa potvrdil, ako informovala hovorkyňa organizácie Miroslava Ábelová, výskyt nebezpečných chemikálií – napríklad zakázaných látok PCB, ale aj rôznych druhov priemyselných polutantov či herbicídov, mnohé niekoľkonásobne prekračovali najvyššie predpokladané koncentrácie bez škodlivých účinkov pre ekosystém.

"Existuje vážne podozrenie, že mnohé nebezpečné látky, ktoré majú byť bezpečne uložené na skládke odpadu, unikajú z areálu do životného prostredia. Nie je v poriadku, ak sú nebezpečné látky mimo areálu skládky v takom rozsahu a v takých koncentráciách, aké sa potvrdili v našich vzorkách," uviedla po zverejnení analýzy Nikodemová.

Podľa advokátky Zuzany Čaputovej z Via Iuris, ktorá bude Greenpeace Slovensko v tejto veci zastupovať, vzniká vzhľadom k výsledkom analýzy vzoriek vody a pôdy odobratých v bezprostrednej blízkosti skládky Vlčie hory podozrenie, že došlo k porušeniu ustanovení v tom čase platného zákona o odpadoch, ako aj podmienok integrovaného povolenia, ktorým bola prevádzka skládky povolená. Konaním neznámeho páchateľa zároveň podľa nej došlo k výraznému znečisteniu vôd a pôdy nachádzajúcich sa v okolí skládky. Je preto veľmi pravdepodobné, že znečistenie bolo spôsobené jej prevádzkou. „Generálna prokuratúra by teda mala preveriť, či nedošlo k nakladaniu s odpadmi v rozpore so všeobecne záväzným právnym predpisom, a teda k naplneniu citovanej skutkovej podstaty trestného činu - neoprávnené nakladanie s odpadmi," dodala hovorkyňa.

Na Vlčích horách uskladňovali nebezpečný odpad na bežnej skládke

V súvislosti so zásahom na skládke nebezpečného odpadu v Hlohovci na Vlčích horách v novembri uplynulého roka polícia ešte stále čaká na výsledok expertíz. Vyšetrovanie neoprávneného nakladania s odpadmi naďalej podľa krajskej policajnej hovorkyne v Trnave Martiny Kredatusovej prebieha.

Slovenská inšpekcia životného prostredia vykonala koncom roka na podnet trnavskej polície mimoriadnu environmentálnu kontrolu aj na tamojšej skládke odpadov pre iný ako nebezpečný odpad. Zistila, že prevádzkovateľ, spoločnosť Plastic People, s.r.o., Bratislava nedodržal viaceré podmienky povolenia prevádzkovania skládky. "Potvrdilo sa, na čo sme my už dlhé roky poukazovali," povedal dnes k tomu pre TASR primátor Hlohovca Miroslav Kollár, ktorý sa predtým angažoval ako občiansky aktivista.

Kontrola, ako sa uvádza v záverečnej správe, konštatovala, že prevádzkovateľ umiestňoval nebezpečný odpad aj na iných miestach, ako má povolené v integrovanom povolení. Na skládku bežného odpadu ukladal napríklad obaly so zvyškami nebezpečných látok alebo nimi kontaminované, ktoré pochádzali z výroby hlohovskej farmaceutickej spoločnosti, zistené boli aj vysoko nebezpečné látky s karcinogénnym účinkom – na báze olejov, benzínov a rozpúšťadiel a tiež čierny kal, pre ktorý sú charakteristické ropné látky na báze palív.

Uskladnenie bežného odpadu robila Plastic People, s.r.o., aj mimo plochy, ktorú má zabezpečenú drenážnym a tesniacim systémom, čo umožňuje prienik do podložia. Kontrola tiež konštatovala, že kapacita 2. etapy skládky bola prekročená objemom i výškou uloženého odpadu, a to o 14,2 metra, keď maximálna povolená výška bola určená na 249,8 metra.

Prevádzkovateľ žiada v súčasnosti o povolenie na rozšírenie areálu skládky, a to prevádzky bežného odpadu a rovnako aj nebezpečného odpadu. To sa stretáva s nevôľou obyvateľov, ktorým skládka strpčuje život už niekoľko rokov. Pred časom napríklad trpeli aj znečisteným ovzduším pre opakované požiare, veď len v rokoch 2009 až 2012 tam horelo viac ako 40-krát.