Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Grófske chyžky nad Novou Sedlicou sú prístupné pre verejnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

K areálu Grófske chyžky sa dá dostať pešo z obce Nová Sedlica po žltom turistickom chodníku smer Jarabá skala za približne hodinu a pol.

Nová Sedlica 16. júla (TASR) - Nad obcou Nová Sedlica v okrese Snina je pre verejnosť od začiatku júla prístupný areál Grófskych chyžiek. Predstavujú ho Leopoldina poľovnícka chata, Rybník na Mlákach a Lúka Medovej baby. Správa areálu prešla v apríli 2022 v rámci reformy národných parkov pod Správu Národného parku (NP) Poloniny so sídlom v Stakčíne.

V interiéri Leopoldinej poľovníckej chaty pripravila Správa NP Poloniny ako novinku pre verejnosť expozíciu venovanú pôvodným historickým vlastníkom – grófskemu rodu Serényiovcov. Okrem vzhliadnutia expozície si môžu záujemcovia v areáli oddýchnuť a v chate je možné sa i ubytovať.

"Areál Grófske chyžky bol súčasťou veľkostatku Dúbrava – Zboj, ktorý v roku 1846 kúpil knieža Lajoš Lobkowitz od grófa Ferenca Nadásdyho s poľovníckym kaštieľom v obci Dúbrava z roku 1763. Posledným vlastníkom veľkostatku bol gróf Rudolf Serényi. V roku 1946 bol veľkostatok zoštátnený," uviedol riaditeľ Správy NP Poloniny Miroslav Buraľ.

Leopoldina poľovnícka chata bola pomenovaná po grófke Leopoldine Serényi de Kis-Serényi, rodenej Harrach a na týchto miestach stála už v roku 1908. Pri nej sa nachádzal drevený dom pre personál. Po druhej svetovej vojne bola chata údajne rozobratá vojakmi československej armády. Na jej mieste bola v roku 1955 postavená nová drevená chata, ktorá neskôr zhorela. Namiesto nej bola postavená terajšia murovaná chata. Vzhľadom k tomu, že v minulosti za socializmu sa tu nachádzal takzvaný vyhradený ministersky revír ministerstva pôdohospodárstva, chata sa zvykla nazývať "ministerskou" chatou.

Rybník na Mlákach bol vybudovaný na prítoku Zbojského potoka v roku 1966, pri ňom sa nachádza kamenný pomník od miestneho rusínskeho poeta s básnickým textom v rusínskom jazyku.

"V období prvej Československej republiky stál na Lúke Medovej baby domček pre lesných robotníkov, ktorých zamestnávala firma prevádzkujúca lesnú úzkokoľajku. V roku 1928 sa tu zamestnal ako lesný manipulant Jozef Maťašovský a nasťahoval sa do domčeka na tejto lúke. Jeho manželka Žofia, ktorá pochádzala z Poľska, sa venovala včeláreniu. Mala až 80 včelstiev a bola známa pod prezývkou Medová baba. Lúka je teda pomenovaná podľa nej," doplnil Buraľ.

K areálu Grófske chyžky sa dá dostať pešo z obce Nová Sedlica po žltom turistickom chodníku smer Jarabá skala za približne hodinu a pol. Vjazd a státie s motorovým vozidlom k areálu sú zakázané.