Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na gymnáziu v Prievidzi študovali aj Daniel Hevier a Róbert Bezák

básnik a spisovateľ Daniel Hevier Foto TASR/Ivan Majerský

Fotografie 48 významných absolventov s ich stručnými medailónmi škola uverejnila aj v Pamätnici prievidzského gymnázia.

Prievidza 11. marca (TASR) - Na Gymnáziu Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi študovalo počas jeho 94-ročnej histórie viacero neskôr známych ľudí. Sú medzi nimi vedci, športovci, podnikatelia, ale i spisovatelia a kňazi.

"Dejiny školy sú ako kniha, tá nebude nikdy dopísaná úplne dokonca a nerobia ju len ľudia, ktorí organizujú jej život, ale v prvom rade stovky učiteľov a tisícky nadaných študentov. Rukami učiteľov prievidzského gymnázia prešlo také množstvo ľudí, že nebol problém vybrať z nich aj absolventov, ktorí sú známi na celom Slovensku," uviedla riaditeľka gymnázia Eleonóra Porubcová.

Medzi významných absolventov školy sa od jej začiatkov v roku 1919 zaraďujú osobnosti z oblasti vedy, ako napríklad etnograf a nestor slovenského pravopisu Ján Mjartan, predstaviteľ slovenskej politickej ekonómie trhového hospodárstva Rudolf Briška, vedecký pracovník a zakladateľ rastlinnej fyziológie na Slovensku Ľudovít Pastýrik. Ďalšou osobnosťou bol diecézny biskup Nitrianskej rímskokatolíckej diecézy Ján Pásztor a absolventom prievidzského gymnázia je aj bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák. "Taktiež medzi našich študentov zaraďujeme významného slovenského básnika Vladimíra Reisela, hudobného skladateľa Alfréda Zemanovského, prvého veľvyslanca Slovenskej republiky vo Vatikáne Antona Neuwirtha, akademického maliara Imricha Vysočana, slovenského režiséra a scenáristu Štefana Uhera, herca Dušana Blaškoviča, spolutvorcu jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach Viliama Špeťka, ale aj populárnu speváčku Marcelu Laiferovú, tenistu Miloša Mečířa, lyžiara Jakuba Kraka a básnikov Ondreja Čiliaka a Daniela Heviera," vymenovala niektoré zo známych mien Porubcová.

Jeden z absolventov gymnázia Daniel Hevier spomína na roky na prievidzskom gymnáziu ako na intenzívne, iskrivé, inšpirujúce a imaginatívne. Na otázku, či mu utkvel v pamäti nejaký moment z gymnaziálnych čias, odpovedal, že takých momentov je veľa. "Spomínam napríklad na skúšanie na geológii, ktorú som vôbec nechápal, na moje úspešné rozbory literárnych diel u profesora Králika, maturity, jedinú matematickú hodinu s profesorom Franekom, prestávky, príchody do školy, odchody zo školy a dlhé odprevádzanie sa so spolužiakmi," doplnil.

Fotografie 48 významných absolventov s ich stručnými medailónmi škola uverejnila aj v Pamätnici prievidzského gymnázia 1919-2009, ktorú vydala v roku 2009 pri príležitosti 90. výročia jej vzniku.