Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

Gymnázium vo Vrbovom prijme ukrajinských žiakov na štúdium v ruštine

Na archívnej snímke z 11. marca 2022 utečenci z Ukrajiny čakajúci na doklady na Oddelení cudzineckej polície v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Gymnázium podľa riaditeľky školy už kontaktovali prví záujemcovia, čakajú ešte na udelenie štatútu dočasného útočiska.

Vrbové 17. marca (TASR) - Bilingválne Gymnázium Jána Baltazára Magina vo Vrbovom, ktoré ako jediné poskytuje v rámci Trnavského kraja v štúdium v ruskom jazyku, ponúka ukrajinským stredoškolákom, utekajúcim pred vojnou, možnosť pokračovať v štúdiu v ruštine. TASR o tom informovala riaditeľka školy Henrieta Gromanová.

„Vyučujeme ukrajinských študentov už niekoľko rokov, sú to deti, ktorých rodičia pracovne pôsobia na Slovensku,“ uviedla riaditeľka. Pre stredoškolákov z Ukrajiny je podľa jej slov jednoduchšie pokračovať v štúdiu v ruskom jazyku ako v slovenčine. Škola im poskytne aj bezplatné internátne ubytovanie. „Prostredníctvom ruského jazyka vieme plynulo začleniť ukrajinských stredoškolákov do vzdelávania. Okrem toho poskytujeme kurzy slovenského jazyka,“ doplnila.

Gymnázium podľa Gromanovej už kontaktovali prví záujemcovia, čakajú ešte na udelenie štatútu dočasného útočiska. Škola okrem ruského jazyka poskytuje bilingválne vzdelávanie aj v anglickom jazyku.