Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Kultúrny dom v Hornom Badíne kvôli zákazom nemôžu využiť naplno

V obci Horný Badín v okrese Krupina zrekonštruovali ešte krátko pred pandémiou nového koronavírusu kultúrny dom (na snímke). Foto: TASR - Jozef Poliak

Objekt, ktorý bol postavený ešte v 70. rokoch uplynulého storočia, zateplili, dostal novú fasádu, vymenili sa okná, vo vnútri sa omietli steny

Horný Badín 4. januára (TASR) – V obci Horný Badín v okrese Krupina zrekonštruovali ešte krátko pred pandémiou nového koronavírusu kultúrny dom. Obyvatelia obce ho ale pre stále sa opakujúce pandemické obmedzenia nemôžu naplno využívať.

„Objekt mal slúžiť jednak mladým obyvateľom obce, jednak našim seniorom. Dnes ho pre rôzne obmedzenia styku a stretávania sa využívame menej, ako by sme chceli,“ hovorí starostka Mária Hnilicová.

V súčasnosti sa tak podľa toho, ako sa uvoľnia pandemické opatrenia, využíva na spoločenské akcie. „Bežne ale chodia najmä mladí ľudia zahrať si stolný tenis,“ podotkla starostka. V objekte sa nachádzajú aj knižnica a obecný úrad.

Rekonštrukciu kultúrneho stánku financovala tamojšia samospráva z eurofondov prostredníctvom Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). „Obnova vyšla na približne 155.000 eur, z čoho sme z vlastných zdrojov zaplatili asi 20.000 eur,“ uviedla pre TASR Hnilicová.

Objekt, ktorý bol postavený ešte v 70. rokoch uplynulého storočia, zateplili, dostal novú fasádu, vymenili sa okná, vo vnútri sa omietli steny. „Zateplil sa tiež strop,“ doplnila starostka. Okrem toho sa staré priestory slúžiace na sociálne zariadenia a sklad zmenili na nové. Zrekonštruovali sa tiež schody pri vstupe do budovy a prekrytie vstupného priestoru.

Horný Badín vznikol v chotári pôvodného Badína, o ktorom je prvá písomná zmienka už z roku 1135. Horný Badín, podobne ako susedný Dolný Badín, sa objavuje v dokumentoch až v 18. storočí. V súčasnosti má približne 180 obyvateľov.