Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Handlová chce rekonštrukciu verejného osvetlenia financovať z úveru

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mesto ešte nevie, či bude na investícii participovať i vlastnými zdrojmi.

Handlová 29. novembra (TASR) - Mesto Handlová chce na rekonštrukciu verejného osvetlenia na sídlisku Morovno využiť mimorozpočtové zdroje. Na investíciu vo výške maximálne 1,2 milióna eur plánuje čerpať úver z Environmentálneho fondu.

"Na čiastočnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, ktoré je v havarijnom stave, schválilo ešte v máji tohto roka vyčlenenie sumy 260.000 eur z rezervného fondu mesta. Uvažovalo sa tiež o celkovej rekonštrukcii v hodnote milión eur až 1,2 milióna eur," spomenul vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej Peter Mendel.

Keďže mesto na plnenie svojich obligatórnych povinností v roku 2023 malo podľa neho problém s vybilancovaním rozpočtu, predložilo poslancom uplynulý týždeň návrh na zrušenie uznesenia z mája a použiť tieto prostriedky na dlhovú službu v budúcom roku, čo aj poslanci schválili. "Rekonštrukcie verejného osvetlenia sa však nevzdávame, pretože sa mienime uchádzať o úver z Environmentálneho fondu, či už v plnej výške, teda 1,2 milióna eur, alebo v nižšej," priblížil.

Mesto ešte nevie, či bude na investícii participovať i vlastnými zdrojmi. "Úver je však veľkou výhodou, keďže je na 20-ročné obdobie a s úrokovou sadzbou 0,1 percenta," podotkol Mendel.