Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Financie z transparentného účtu Handlovej pôjdu na práce na bytovke

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger (vpravo) a minister vnútra SR Roman Mikulec (druhý vpravo) navštívili Handlovú v súvislosti nočným požiarom v bytovom dome vo štvrtok 16. júna 2022. Foto: TASR - Alexandra Moštková

Handlová 30. júna (TASR) - Časť financií z transparentného účtu, ktorý založilo mesto Handlová po júnovom tragickom požiari bytového domu na Okružnej ulici, pôjde na zabezpečenie prvotných úkonov pred rekonštrukciou priestorov. Čerpanie prostriedkov odobrili mestskí poslanci na svojom rokovaní vo štvrtok.

Samospráva podotkla, že k štvrtku ešte nie je možné predpokladať celkovú výšku financií potrebnú na obnovenie bytového domu, ktorý sa podľa statikov nebude musieť zbúrať. "Za dôležité v tejto chvíli považujeme predovšetkým podporenie spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov v procese zabezpečenia prvotných úkonov predchádzajúcich rekonštrukcii bytového domu," skonštatovala vedúca oddelenia majetkovo-právneho, evidencie a vnútornej správy mestského úradu Zuzana Hujsiová.

Ide podľa nej o znalecký posudok k statike, revízie elektrických a plynových zariadení, inštalačných prác, požiarnej bezpečnosti, ako i odvoz odpadu. Na transparentnom účte mesta bolo k štvrtkovému popoludniu viac ako 28.000 eur, časť financií mesto prevedie na účet bytového spoločenstva.

Radnica vyčlenila v tretej zmene rozpočtu mesta z vlastných zdrojov 38.500 eur pre obyvateľov domu v súlade so zákonom o majetku obcí i ďalších 10.000 eur na výdavky spojené s požiarom pre súkromné spoločenstvo vlastníkov bytov.

Požiar, ku ktorému došlo v noci na 16. júna, si vyžiadal štyri obete na životoch, na jeho následky zomrel manželský pár vo veku 46 a 48 rokov a dve ženy vo veku 40 a 65 rokov. Zranenia utrpelo ďalších päť ľudí. Polícia začala trestné stíhanie vo veci zločinu všeobecného ohrozenia. Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu.