Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Handlovej osadili srdce na zber vrchnákov z PET fliaš

Na snímke kovové pozinkované srdce na zber vrchnákov z plastových fliaš, prvé v Košiciach v mestskej časti sídlisko Ťahanovce. Srdce slúži na charitu, peniaze z predaja pôjdu na pomoc pre psíkov a pre onkologických pacientov. Košice, 23. novembra 2020. Foto: TASR - František Iván

Podrobné informácie, ako sa môžu Handlovčania do zbierky zapojiť a komu je určená, nájdu priamo na srdci.

Handlová 13. mája (TASR) - Na handlovskom Námestí baníkov pribudlo tento týždeň veľké kovové srdce na zber vrchnákov z PET fliaš. S myšlienkou osadenia srdca, prostredníctvom ktorého budú môcť Handlovčania pomáhať vybraným ľuďom, prišli príslušníci miestnej mestskej polície (MsP). Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Inšpirovali sme sa kovovým srdcom, ktoré obehlo sociálne siete a zaujalo nás. Myslím si, že keď je pekná myšlienka, nie je potrebné vymýšľať nič nové, ale nasledovať ju. Rozhodli sme sa, že urobíme aj my na MsP niečo, čo bude pomáhať našim Handlovčankám a Handlovčanom, a takýto nápad zrealizujeme," opísala koordinátorka prevencie MsP Lucia Chudá.

S realizáciou projektu "Handlovského srdca pomoci" pomohli MsP viacerí dobrovoľníci, samotné srdce vytvoril náčelník MsP Marcel Jánošík spolu so synom.

Zbierka je aktuálne venovaná Martinke Chrenkovej z Handlovej. "Rodina zbiera plastové vrchnáčiky približne od roku 2016 a z peňazí za odovzdané vrchnáky kupuje veci potrebné pre dcéru Martinku, ktorá trpí od narodenia Rettovým syndrómom, zriedkavou nevyliečiteľnou chorobou. Dnes 23-ročná Martinka je ležiaca a na kyslíku, má silnú skoliózu a problémy s pľúcami," priblížila Paulínyová.

Kovové srdce na námestí je zhotovené z plechu s hrúbkou jedného milimetra, zo zinkovej sieťoviny, podstavec je vyrobený z pásoviny. Ako záťaž je použitá betónová kocka. Výška srdca je 150 centimetrov a hrúbka 40 centimetrov. Podrobné informácie, ako sa môžu Handlovčania do zbierky zapojiť a komu je určená, nájdu priamo na srdci.