Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Handlová je naďalej bez očnej ambulancie

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Nemocnica sa snaží tento problém riešiť.

Handlová 15. júla (TASR) - V Handlovej naďalej neordinuje očný lekár. Problém s chýbajúcou očnou ambulanciou vznikol ešte vo februári tohto roka, keď jediný lekár, ktorý v meste ordinoval vo svojej súkromnej ambulancii, zomrel. Handlovská nemocnica sa snaží tento problém riešiť.

Na handlovskú samosprávu sa v tom období obrátili aj nespokojní obyvatelia, keďže ich okolití lekári nechceli vyšetriť, alebo ich objednali na prehliadku s veľkým časovým odstupom. Radnica však nemá kompetencie na to, aby tento problém vyriešila. "Očnú ambulanciu zatiaľ nikto po doktorovi Petrovi Malankovi neprebral. Ďalšie podnety od obyvateľov ohľadom chýbajúcej ambulancie od doby, ako tento problém vznikol, sme nezaznamenali," uviedla dnes pre TASR hovorkyňa Handlovej Soryana Hádenová.

Oddelenie zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) poverilo po úmrtí lekára zastupovaním štyri očné ambulancie, dve sa nachádzajú na Nábrežnej ulici v Prievidzi, ďalšie dve v Dolných Vesteniciach a Novákoch. TSK taktiež oslovil Nemocnicu Handlová s požiadavkou na otvorenie očnej ambulancie v priestoroch nemocnice, nakoľko takúto ambulanciu má kraj odsúhlasenú. "V tomto prípade je aj povinnosťou poskytovateľa zabezpečiť fungovanie očnej ambulancie v Nemocnici Handlová," vysvetlila pred časom vedúca oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK Jana Paulínyová.

Handlovská nemocnica v uplynulom období oslovovala špecialistov aj zo širokého okolia, z Martina či Bratislavy. "Rokovania o poskytovaní zdravotnej starostlivosti v očnom lekárstve zatiaľ nie sú ukončené," informoval dnes TASR riaditeľ zdravotníckeho zariadenia Ján Belanský.

Zriadiť novú očnú ambulanciu plánuje samosprávny kraj aj v bojnickej nemocnici.