Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Handlová spustila fontánu na námestí, plánuje zabezpečiť i vodnú hmlu

Ilustračné foto Foto: TASR – František Iván

V okolí fontány je k dispozícii aj udržiavaný trávnik, kde si môžu nielen návštevníci, ale aj domáci posedieť a oddýchnuť.

Handlová 4. júla (TASR) - Samospráva Handlovej spustila v piatok (3.7.) fontánu na Námestí baníkov. Prispeje k zvlhčeniu vzduchu v jej okolí, rovnako ako vodná hmla, ktorej prevádzku mesto zabezpečí v závislosti od klimatických podmienok. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Zvyčajne fontánu spúšťame 1. júna a odstavujeme v septembri v závislosti od klimatických podmienok. Fontánu sme prvýkrát tento rok spustili už počas júna, avšak len z dôvodu skúšobnej prevádzky a následnej údržby," uviedla Paulínyová.

Fontána je podľa nej vyčistená a mestská spoločnosť Hater Handlová dokončila natretie vodotoku. "Spustenie fontány sa tento rok trochu oddialilo, ale už plní svoju funkciu nielen z estetického hľadiska, ale aj z hľadiska zvlhčenia vzduchu, a tým zmiernenia horúčav," doplnila.

Minulý rok fontána vykazovala časté poruchy a tiež straty v podobe úniku vody. "K nefunkčnosti, bohužiaľ, prispievalo jej pravidelné znečisťovanie. Mesto preto pristúpilo k oprave technológie. Opravený bol vodotok, technológia a 12 kusov svietidiel, spolu za 2700 eur. Vďaka týmto zmenám nebola fontána poruchová a plní svoju funkciu aj dnes," spomenula hovorkyňa mesta.

V okolí fontány je podľa nej k dispozícii aj udržiavaný trávnik, kde si môžu nielen návštevníci, ale aj domáci posedieť a oddýchnuť. "Tento rok bude možné opäť využívať aj vodnú hmlu, ktorú spustíme v závislosti od klimatických podmienok," dodala.