Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Vo výuke slovenčiny pomohli utečencom z Ukrajiny v Handlovej aj piesne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Viacerým handlovským študentom slovenčiny sa už podarilo nájsť si prácu v Handlovej na pozíciách pomocného personálu v kuchyni alebo v rôznych zariadeniach, uviedla hovorkyňa mesta Paulínyová.

Handlová 25. júla (TASR) - Utečencom z Ukrajiny pomáhali pri výuke slovenčiny na kurze v Handlovej slovenské piesne a rozprávky. Osvedčenie o absolvovaní kurzu si tam v uplynulých dňoch prevzalo 15 ľudí, boli medzi nimi právnici i mamy s deťmi v domácnosti. Najmladší účastník vzdelávania mal 18 rokov, najstarší 81. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Jazykový kurz bol jediným v našom okrese, vznikol vďaka spolupráci Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prievidzi, akreditovanej vzdelávacej spoločnosti z Levíc a sociálneho oddelenia Mestského úradu v Handlovej," uviedla Paulínyová.

Účastníci kurzu podľa nej absolvovali od 20. júna každý deň po minimálne štyri hodiny kurzu pod taktovkou bývalej učiteľky Oľgy Boďovej, ktorá využila svoju takmer 50-ročnú prax, aby naučila ľudí z Ukrajiny základy slovenského jazyka, písania latinkou a čítania slovenských textov. "Účastníci kurzu absolvovali diktáty, boli v obchode, aby si vyskúšali priamo v teréne slovenský jazyk, vo výuke pomáhali tiež spoločne naučené slovenské ľudové pesničky alebo rozprávky," priblížila Boďová.

Vzdelávanie sa konalo v handlovskom Hotspote, v priestore bývalej staršej telocvične na Lipovej ulici, ktorý slúži aj ako dočasné ubytovacie zariadenie. "Viacerým handlovským študentom slovenčiny sa už podarilo nájsť si prácu v Handlovej na pozíciách pomocného personálu v kuchyni alebo v rôznych zariadeniach," dodala Paulínyová.