Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Handlovská nemocnica reprofilizovala časť oddelenia dlhodobo chorých

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Nemocnica poskytuje hospitalizáciu pacientom s novým koronavírusom primárne pre Trenčiansky kraj, je však pripravená pomôcť aj iným pacientom.

Handlová 16. novembra (TASR) - Nemocnica v Handlovej reprofilizovala časť oddelenia dlhodobo chorých (ODCH) na oddelenie pre pacientov s ochorením COVID-19. K dispozícii má pre nich 16 lôžok. Nemocnica tak reagovala na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu v regióne. Pre vysoký záujem rovnako upraví režim testovania, informovala o tom v utorok TASR hovorkyňa spoločnosti Agel SK Martina Pavliková.

"Počas druhej vlny sme mali reprofilizované obe ošetrovacie jednotky ODCH ako 'covidové', čo predstavuje približne 40 lôžok, v tretej vlne pandémie máme podľa príkazu ministra zdravotníctva reprofilizovať 16 lôžok, teda len jednu ošetrovaciu jednotku ODCH," ozrejmila námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť handlovskej nemocnice Lucia Radvanská.

Lôžka budú podľa nej určené pre pacientov s ochorením COVID-19, u ktorých je indikovaná hospitalizácia na lôžku s následnou starostlivosťou. "Druhá ošetrovacia jednotka slúži ako 'necovidové' ODCH pre ostatných pacientov s negatívnym výsledkom RT-PCR testu na COVID-19," doplnila.

Nemocnica poskytuje hospitalizáciu pacientom s novým koronavírusom primárne pre Trenčiansky kraj, je však pripravená pomôcť aj iným pacientom. "Máme aj pacientov zo Žiaru nad Hronom, snažíme sa personálne zabezpečiť prevádzku," dodala Radvanská.

K zmene systému testovania, a to pre zvyšujúci sa záujem ľudí, pristúpi nemocnica od štvrtka 18. novembra. Testy už budú možné len na základe registrácie na stránke www.korona.gov. K opatreniu nemocnica pristúpila z dôvodu, že sa množia útoky na zdravotníckych pracovníkov od nespokojných klientov, ktorí sú nútení na mobilnom odberovom mieste čakať dlhší čas, pretože sa ich v určitú hodinu zhromaždí viac, ako je zdravotnícky personál schopný zvládnuť. "Ubezpečujeme všetkých, že našou snahou je zabezpečenie testovania všetkým bez stresu a nervozity. Pevne verím, že našu snahu občania pochopia a naše opatrenia budú rešpektovať, veď naším spoločným cieľom je ochrana zdravia obyvateľov a čo najskorší návrat k bezpečnejšiemu a pokojnejšiemu životu," uviedla na margo zmien riaditeľka nemocnice Marta Eckhardtová.

K utorku handlovská nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť trom pacientom s novým koronavírusom, suspektní zatiaľ nie sú. Z radov zamestnancov je väčšina zaočkovaná.