Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Handlovský distribútor tepla vráti ľuďom za teplo 480.000 eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť je v meste dominantným subjektom v energetike s licenciou na výrobu a rozvod tepla. Jej minoritným akcionárom s desaťpercentným podielom je mesto Handlová.

Handlová 20. mája (TASR) - Handlovská teplárenská spoločnosť vráti domácnostiam v Handlovej na preddavkoch za teplo takmer 500.000 eur. Firma KMET Handlová, v ktorej je menšinovým akcionárom mesto, tiež plánuje projekt ekologizácie výroby elektrickej energie a tepla. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Napriek nepriaznivým okolnostiam sa nám podarilo v roku 2020 cenu tepla pre našich odberateľov znížiť. Počas roka 2020 sme náklady spoločnosti racionalizovali tak, že v tomto roku budeme vracať obyvateľom cez jednotlivé bytové družstvá a správcov domov a bytov 480.000 eur," načrtol predseda predstavenstva firmy Matej Danóci s tým, že od 1. januára tohto roka tiež spoločnosť znížila predpis preddavkov za teplo.

Úsporu firma podľa neho dosiahla zlacnením nákupu plynu prostredníctvom výmeny dodávateľa, rovnako si neuplatnila najvyššiu cenu tepla, ktorú jej stanovil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

Handlovská spoločnosť v súčasnosti zároveň pripravuje projekt ekologizácie výroby elektrickej energie a tepla. "Pôjde o výstavbu kotla v kombinácii s organickým Rankinovým cyklom, ktorý bude vyrábať štyri megawatty tepla a jeden megawatt elektrickej energie. Bude to unikátny projekt tohto druhu na Slovensku," priblížil Danóci.

Investíciu odhadla firma podľa neho na približne osem miliónov eur, o zdroje na tento projekt sa chce uchádzať z fondov Európskej únie. Investičné náklady jej má tiež čiastočne vykompenzovať predaj elektrickej energie, ktorú bude vyrábať a dodávať do siete.

Spoločnosť je v meste dominantným subjektom v energetike s licenciou na výrobu a rozvod tepla. Jej minoritným akcionárom s desaťpercentným podielom je mesto Handlová.