Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Hasiči v Tornali likvidovali trojmetrové plamene

Požiar suchej trávy medzi obcou Včelince a Tornaľou. FOTO TASR/Ján Siman

Príčinou požiaru bolo vypaľovanie suchých porastov, zranený nebol nikto.

Tornaľa 6. marca (TASR) - Požiar suchej trávy medzi Včelincami a Tornaľou likvidovali počas uplynulej noci hasiči z Tornale. Ako TASR potvrdil veliteľ zásahu Ján Jasenka, požiar ohrozoval aj bezpečnosť dopravy, pretože plamene boli vyše trojmetrové a dym hustý.

V utorok zasahovali hasiči z Tornale pri takýchto prípadoch trikrát. "Chcel by som apelovať na všetkých, ktorí vypaľujú suché porasty, aby mysleli na možné následky najmä v blízkosti ciest. Hustý dym totiž nielen komplikuje samotnú jazdu, ale priamo ohrozuje aj autá," dodal Jasenka.

Vypaľovaním suchých porastov ľudia porušujú zákon o ochrane pred požiarmi. Za jeho porušenie môže byť fyzickej osobe uložená pokuta až 331 eur. Právnická osoba a fyzická osoba - podnikateľ môže dostať pokutu až 16.596 eur. "Občania, právnické a fyzické osoby porušujú predpisy o ochrane pred požiarmi tým, že vypaľujú porasty, pričom sa požiare často rozšíria do lesných porastov alebo ohrozujú iný majetok. Nezriedka sa takéto vypaľovanie skončí tragicky. V roku 2012 sme zaznamenali na území Banskobystrického kraja 1471 požiarov v prírodnom prostredí s celkovou priamou škodou 426.630 eur," doplnil hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Erik Piater.