Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Hasiči v Banskej Bystrici vlani zistili 2900 požiarnych nedostatkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Krajské a okresné riaditeľstvá HaZZ v kraji pristúpili v 35 prípadoch k uloženiu sankcie za neplnenie si zákonných povinností a výskyt závažných nedostatkov na úseku ochrany pred požiarmi.

Banská Bystrica 26. februára (TASR) – Príslušníci Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Banskej Bystrici vykonali vlani v Banskobystrickom samosprávnom kraji 944 protipožiarnych kontrol, pri ktorých zistili 2900 nedostatkov. Výkon štátneho požiarneho dozoru (ŠPD) v kraji ovplyvnila pretrvávajúca pandémia a s tým súvisiace obmedzenia, preto v mesiacoch január až marec museli kontroly pozastaviť. Informovalo o tom KR HaZZ.

"Komplexných protipožiarnych kontrol, ktorými sa posudzuje celkový stav zabezpečenia ochrany pred požiarmi v subjekte, bolo 240. Druhú skupinu tvorili tematické kontroly, ktoré sa zameriavajú na vybrané oblasti z hľadiska dodržiavania povinností na úseku ochrany pred požiarmi. V minulom roku ich bolo 355," konštatoval Jakub Bebej z KR HaZZ. Následných protipožiarnych kontrol vykonali 349.

Tematické protipožiarne kontroly hasičov sa zamerali na únikové cesty a východy, prevádzkovanie požiarnych a požiarnotechnických zariadení, ako sú prenosné hasiace prístroje, vnútorné hydranty, či zariadenie na odvod tepla a splodín horenia. Kontrolovali aj skladovanie horľavých látok, prevádzkovanie palivových spotrebičov, komínov a dymovodov, a tiež dodržiavanie povinností vlastníkov, správcov a obhospodarovateľov lesných pozemkov.

"Osobitnú pozornosť sme venovali lôžkovým častiam nemocníc a zdravotníckych zariadení, kde výkon ŠPD prebiehal najmä v druhej polovici roka 2022. Posudzoval sa celkový stav zabezpečenia ochrany pred požiarmi. Zistili sme 237 nedostatkov, väčšina z nich mala organizačný charakter," dodal Bebej.

Krajské a okresné riaditeľstvá HaZZ v kraji pristúpili v 35 prípadoch k uloženiu sankcie za neplnenie si zákonných povinností a výskyt závažných nedostatkov na úseku ochrany pred požiarmi. Celková výška uložených sankcií dosiahla 35.500 eur.