Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Hasiči v Prešove zachraňovali horiaceho muža

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Na miesto udalosti bol podľa jej slov privolaný aj zisťovateľ príčin vzniku požiaru, ktorý stanovil ako najpravdepodobnejšiu príčinu vzniku požiaru úmyselné konanie osoby.

Prešov 31. mája (TASR) - Hasiči z Prešova zasahovali v stredu predpoludním na Mudroňovej ulici v Prešove, kde bol muž zasiahnutý požiarom. Pravdepodobne ho zapríčinil sám. Vyplýva to z informácií, ktoré pre TASR uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová.

Ako spresnila, pred príchodom hasičskej jednotky na miesto udalosti bola osoba už uhasená. "Zasahujúci hasiči poskytli zranenej osobe predlekársku prvú pomoc a zabezpečili miesto pristátia vrtuľníka VZZS, ktorého posádka si následne zranenú osobu prevzala do svojej starostlivosti," uviedla Knišová.

Na miesto udalosti bol podľa jej slov privolaný aj zisťovateľ príčin vzniku požiaru, ktorý stanovil ako najpravdepodobnejšiu príčinu vzniku požiaru úmyselné konanie osoby.

"Na tiesňovej linke 155 sme prijali volanie o pomoc pre muža, ktorý mal horieť. Okoloidúci sa mu snažili pomôcť a plamene uhasili. Muž už neregoval, ale dýchal. Vyslaní záchranári ho vzhľadom na ťažké popáleniny uviedli do umelého spánku. Do nemocnice ho v kritickom stave prevážali leteckí záchranári," doplnila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Ako pre TASR uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková, posádka leteckých záchranárov bola vyslaná do areálu prešovskej strednej školy na pomoc osobe, ktorá mala horieť.

"Po zabezpečení miesta pristátia v tesnej blízkosti nešťastia si posádka prevzala do svojej starostlivosti 23-ročného muža, ktorý sa už nachádzal v starostlivosti posádky rýchlej lekárskej pomoci. Utrpel rozsiahle popáleniny 2. a 3. stupňa takmer na 80 percentách povrchu tela,"
spresnila. Záchranári ho uviedli do umelého spánku a po zabezpečení základných životných funkcií bol v kritickom stave na umelej pľúcnej ventilácii vrtuľníkom transportovaný na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Košiciach.

Z Nemocnice Agel Košice-Šaca informovali, že muž bol privezený vo veľmi vážnom, život ohrozujúcom stave. "Popáleniny má približne na 80 percentách tela, lekári zo všetkých síl bojujú o jeho život. V tejto chvíli je predčasné vyjadriť sa k akejkoľvek prognóze," povedala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí.