Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Regióny

Hasiči z Harichoviec darovali krv spoločne, traja z nich prvýkrát

Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Zachar

Primár ocenil angažovanosť harichovských hasičov, ktorí sa tak podľa neho stali dvojnásobnými záchrancami.

Harichovce 9. mája (TASR) - Hasiči z obce Harichovce neďaleko Spišskej Novej Vsi sa nedávno rozhodli spoločne darovať krv. Priamo do zbrojnice k nim prišla mobilná odberová jednotka transfúziologického oddelenia nemocnice v Levoči, ktorej dohromady darovali takmer 7000 mililitrov krvi. Primár transfúzneho oddelenia, krvnej banky a hematologickej ambulancie Rastislav Osif uviedol, že traja z nich sa na odbere zúčastnili prvýkrát.

Primár ocenil angažovanosť harichovských hasičov, ktorí sa tak podľa neho stali dvojnásobnými záchrancami. Zároveň verí, že budú inšpiráciou aj pre ďalších potenciálnych darcov.

Osif v tejto súvislosti upozornil na to, že sa blíži letné obdobie, ktoré je z hľadiska počtu darcov najslabšie. "Krvi však nie je nikdy dosť a chýba aj počas leta. V levočskej nemocnici sú odbery každý utorok a štvrtok od 7. hodiny," uviedol. Najviac darcov krvi oddelenie eviduje v prípade krvnej skupiny 0. Naopak, najmenej darcov sa podľa primára vyskytuje pri krvnej skupine AB. "Každý darca bez ohľadu na krvnú skupinu je u nás vítaný. Niekedy sa pasujeme s nedostatkom konkrétnej skupiny a v prípade potreby našich ochotných darcov kontaktujeme. Záujemcovia sa môžu na odber vopred objednať na telefónnom čísle, ktoré je zverejnené aj na stránke nemocnice," dodal Osif.