Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Havarijné cvičenie v bohunickej elektrárni rozozvučí vo štvrtok sirény

Jaslovské Bohunice, archívna snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Cieľom cvičenia je preveriť pripravenosť personálu lokality AE Bohunice zvládať radiačné udalosti v súlade s vnútorným havarijným plánom.

Jaslovské Bohunice 1. novembra (TASR) - Slovenské elektrárne (SE) organizujú vo štvrtok (3. 11.) celoareálové havarijné cvičenie v lokalite Atómových elektrární (AE) Bohunice. Uskutoční sa so zapojením Organizácie havarijnej odozvy SE-EBO a Fakultnej nemocnice Trnava. Počas cvičenia sa na území AE Bohunice V-2 spustia sirény systému varovania a vyrozumenia s reálnymi akustickými signálmi. Informujú o tom SE na svojom webe.

Cieľom cvičenia je preveriť pripravenosť personálu lokality AE Bohunice zvládať radiačné udalosti v súlade s vnútorným havarijným plánom a precvičiť činnosti v nadväznosti na plány ochrany obyvateľstva, ako aj súčinnosť s orgánmi štátnej správy a samosprávy v ochrannom pásme elektrárne. Koná sa v súlade so schváleným harmonogramom havarijných cvičení a zákonom o civilnej ochrane obyvateľstva. "Počas cvičenia sa vychádza zo simulácie udalosti modelovanej pre podmienky jadrového zariadenia, spojenej s únikom rádioaktívnych médií na územie jadrového zariadenia v takom rozsahu, že sa vyžaduje realizácia ochranných opatrení pre zamestnancov SE-EBO, dodávateľov a ostatné osoby oprávnene sa zdržiavajúce na území elektrárne," uvádzajú SE.

Jadrovej bezpečnosti a s tým súvisiacej príprave personálu na havarijnú odozvu sa venuje najvyššia pozornosť, súčinnostné havarijné cvičenia sa konajú raz za tri roky, bežné celoareálové havarijné cvičenia raz za rok a nácviky havarijnej komisie osemkrát ročne. Na priebeh cvičení dozerajú inšpektori Úradu jadrového dozoru SR.