Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Havranov chcú vytlačiť z Popradu najnovšie s pomocou sokoliarov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Samospráva sa teda snaží vysporiadať s havranmi dlhé roky rôznymi spôsobmi.


Poprad 19. septembra (TASR) – S pomocou dravcov cvičených sokoliarmi chcú vytlačiť najnovšie havranov z intravilánu Popradu. Za touto iniciatívou stojí miestna radnica.

"Ide o opakovanú snahu samosprávy, ktorá sa snaží takýmto spôsobom regulovať výskyt havranov. Populácia tohto operenca v Poprade predstavuje jednu z najväčších na území Slovenska," uvádza sa vo vyjadrení mesta.

Najmä v čase hniezdenia sú parkové plochy s vysokými stromami a mestský mobiliár neúnosne znečisťované havraním trusom, čo obmedzuje ich využitie na rekreačné účely. Z tohto dôvodu sa samospráva rozhodla pristúpiť k ochrane územia s možnosťou lovu havranov.

Obdobie od augusta do 20. januára nasledujúceho roka je v súlade s platnou poľovníckou legislatívou obdobím lovu havranov čiernych. V meste Poprad, územie ktorého je nepoľovnou plochou, sa táto aktivita realizuje na základe výnimky Okresného úradu Poprad, Pozemkového a lesného odboru.

"V čase ochrany – hájenia, nie je možné havrany loviť, avšak lietanie s dravcami v parkoch a podobné kroky sú preventívnym opatrením proti zahniezdeniu havranov, nakoľko cítia možné ohrozenie zo strany predátorov," uviedol Marek Bystrý z Mestského úradu v Poprade. Sokoliari začali vytláčať čiernych operencov z Popradu v týchto dňoch. Asistuje im pri tom napríklad samička kaňúra okrúhlochvostého.

Samospráva Popradu sa teda snaží vysporiadať s havranmi dlhé roky rôznymi spôsobmi. Jedným z riešení bolo aj prekrytie hlavných komunikačných línií v Parku hrdinov pri železničnej stanici. K udomácneniu havranov v meste výrazným spôsobom prispeli otvorené kontajnery, ktoré im umožňujú bezproblémový zdroj obživy.