Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

HaZZ: Hasiči z troch krajín súťažili vo vyslobodzovaní ľudí

Z XII. ročníka majstrovstiev Slovenskej republiky vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel v Nitre v piatok 14. októbra 2022. Podujatie zorganizovalo Ministerstvo vnútra SR a Prezídium Hasičského a záchranného zboru v priestoroch výstaviska Agrokomplex. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Súčasťou podujatia je aj výstava viac ako 20 kusov historickej a súčasnej techniky HaZZ a dobrovoľných hasičských zborov obcí.

Nitra 14. októbra (TASR) - Hasiči z troch krajín sa v piatok zišli na nitrianskom Agrokomplexe na 12. ročníku Majstrovstiev Slovenskej republiky vo vyslobodzovaní zranených osôb z havarovaných vozidiel. Celkovo súťažilo 11 hasičských družstiev zo Slovenskej, Českej a Poľskej republiky.

Ich úlohou bolo vyslobodiť zranené osoby z havarovaného vozidla v čo najkratšom čase. "Pripravené sú rôzne scenáre dopravných nehôd. Tým sa modelujú situácie porovnateľné s reálnymi podmienkami pri dopravných nehodách. Na vyslobodenie zranenej osoby používajú príslušníci reálnu hasičskú techniku a prostriedky ako počas bežného zásahu pri dopravnej nehode. Na odbornosť a profesionalitu hasičov dozerajú rozhodcovia," vysvetlila Katarína Križanová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Ako doplnila na tohtoročných majstrovstvách sa zúčastnili hasičské družstvá z Bratislavy, Nitry, Košíc, Rimavskej Soboty, Kežmarku, Martina, Nového Mesta nad Váhom a Galanty. "Z Českej republiky prišli hasiči z Územného obvodu Svitavy a Žatec a z Poľska hasiči z PSP Sucha Beskidzka," doplnila Križanová.

Súčasťou podujatia je aj výstava viac ako 20 kusov historickej a súčasnej techniky HaZZ a dobrovoľných hasičských zborov obcí.