Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

HaZZ má ďalšie bezpilotné lietadlo, dislokované bude v Trenčíne

Ilustračná snímka. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Bezpilotné lietadlá využívajú hasiči pri požiaroch v prírodnom prostredí, a to najmä na monitoring, prieskum a efektívnejšie zisťovanie smeru šírenia požiaru.

Bratislava/Trenčín 3. februára (TASR) – Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) má ďalšie bezpilotné lietadlo (dron). Prevzal si ho v piatok. Dislokované bude na Okresnom riaditeľstve HaZZ v Trenčíne. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.

Bezpilotné lietadlá využívajú hasiči pri požiaroch v prírodnom prostredí, a to najmä na monitoring, prieskum a efektívnejšie zisťovanie smeru šírenia požiaru. "Svoje uplatnenia našli aj pri vyhľadávaní nezvestných osôb, zisťovaní prejazdnosti ciest, pri povodniach, živelných pohromách a iných náročných zásahoch," priblížila Križanová.

Dron disponuje vizuálnou kamerou s možnosťou fotografovať i nahrávať videá, termokamerou i dvojitým reflektorom, ktorý umožňuje použitie dronu v oblastiach s nízkou intenzitou osvetlenia. Má tiež reproduktor či maják.

HaZZ disponuje v súčasnosti už štyrmi štátnymi bezpilotnými lietadlami. Dislokované sú vo Zvolene, Bratislave, Prešove a Trenčíne. Vyškolených na ne je 23 príslušníkov, doškoľuje sa ďalších 23.