Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Záchrana paraglajdistu zo stromu na Bukovej trvala päť hodín

Na snímke paradlajgista, ktorý v oblasti Buková pri Trnave uviazol v korunách stromu, 13. decembra 2020. Foto: FB/Prezídium hasičského a záchranného zboru

Výstup jednému z hasičov znemožňovala aj tma a hustá hmla.

Buková 14. decembra (TASR) – Trnavskí hasiči zachraňovali v nedeľu paraglajdistu zo stromu v lokalite Buková pri Trnave. Muž uviazol v korune stromu vo výške asi 20 metrov, zásah komplikovali tma a mrznúce mrholenie. Uvádza to stránka Prezídia Hasičského a záchranného zboru na sociálnej sieti. Päť hodín trvajúci zásah označili ako jeden z najťažších.

Strom, na ktorom paraglajdista uviazol, sa nachádzal na ťažko dostupnom a strmom kopci a rástol nakrivo, terén bol pokrytý ľadovou škrupinou a šmýkal sa. Výstup jednému z hasičov znemožňovala aj tma a hustá hmla.

„Paraglajdista nebol zranený, tepelný komfort mu zabezpečovalo vyhrievané oblečenie na baterky, ktoré mal na sebe. Hoci na strome strávil viac ako štyri hodiny, hasiči s ním celú dobu záchrany komunikovali a udržovali ho v psychickej pohode. Po spustení na zem bol prevezený k hasičskej sanitke, potom bol dopravený k jeho osobnému autu," opísal HaZZ.