Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Košický kraj zasiahol silný vietor, hasiči zasahovali 112-krát

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Najviac, a to 37 výjazdov, evidovali priamo v Košiciach.

Košice 28. marca (TASR) - Celkovo 112-krát zasahovali hasiči v Košickom kraji v súvislosti s pondelkovou (27. 3.) nepriaznivou poveternostnou situáciou. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach Jana Matis Libová. Silný vietor fúkal na východe Slovenska najmä večer a v noci na utorok.

"Hasiči zasahovali predovšetkým pri popadaných stromoch, ktoré blokovali miestne komunikácie, ako aj pri naklonených a nalomených stromoch, kde hrozilo poškodenie vozidiel a budov. Zasahovalo sa aj v súvislosti s poškodenými strechami a uvoľnenými strešnými krytinami, ktoré ohrozovali okolie," spresnila.

Najviac, a to 37 výjazdov, evidovali priamo v Košiciach. Nasledovali okresy Michalovce (31), Košice – okolie (23), Trebišov (10), Spišská Nová Ves (7). Najmenej výjazdov zaznamenali v okrese Rožňava (4). "Celkovo zasahovalo 98 hasičov s použitím 34 kusov hasičskej techniky," dodala.

Správy mestskej zelene pre silný vietor eviduje zatiaľ vyše 60 poškodených stromov


Od skorého rána sú všetci pracovníci Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach v teréne a odstraňujú následky veternej kalamity. Silný vietor fúkal v Košiciach najmä v pondelok (27. 3.) večer a v noci na utorok. Ako pre TASR povedal hovorca SMsZ Pater Sasák, do utorka do 11.00 h mali hlásených 62 poškodených stromov. Približne polovica z nich padla v mestskej časti Západ.

Podľa jeho slov od nočných hodín koordinujú svoju činnosť s hasičmi, ktorí počas noci sprejazdňovali komunikácie po páde drevín. "Drevnú hmotu po zásahoch hasičov z okolia hlavných ťahov už postupne odvážame. K najakútnejším prípadom vyvrátených stromov sú vysielané dva mobilné špeciálne tímy našich piliarov a jedna posádka s plošinou, zároveň každá zo siedmich nami spravovaných mestských častí má v teréne aj vlastný tím piliarov," povedal.

Prioritou je sprejazdnenie chodníkov v okolí škôl, nemocníc, zdravotných stredísk, úradov, uvoľnenie hlavných chodníkov komunikácií, vstupov do bytových domov a zaistenie bezpečnosti školských dvorov. "Robíme všetko, čo je v našich silách, aby následky kalamity boli čo najskôr odstránené. V teréne je aktuálne vyše 200 našich pracovníkov, ktorí pracujú na odstraňovaní následkov kalamity," dodal s tým, že verejnosť žiadajú o trpezlivosť.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Hlavným cieľom je v utorok zabezpečiť priechodnosť a bezpečnosť chodníkov a komunikácií. Drevnú hmotu budú musieť v niektorých lokalitách dočasne uskladniť na zeleni, kde nebude tvoriť prekážku a odvezú ju počas nasledujúcich dní.

Vetrom boli poškodené hlavne smreky, ktoré sú podľa Sasáka pre svoj plytký koreňový systém náchylnejšie na poškodenie vetrom. V početnosti ich nasledujú invázne dreviny, ktoré trpia vývratmi pre svoje mäkké a krehké drevo. "Niekoľko ďalších stromov padlo z dôvodu predchádzajúceho poškodenia koreňov, ku ktorým došlo pri opravách, prípadne ukladaní nových sietí, taktiež z dôvodu stavebnej činnosti v blízkosti drevín," doplnil.

Mapovanie škôd naďalej pokračuje. Verejnosť môže hlásiť vetrom poškodené stromy e-mailom na adresu smsz@smsz.sk alebo na telefónnych číslach zverejnených na webovej stránke SMsZ.

Silný vietor poškodil strechu historického vozňa Detskej železnice


Silný vietor v pondelok (27. 3.) poškodil strechu historického vozňa Detskej železnice Košice. Občianske združenie o tom informuje na sociálnej sieti. Verí, že vozeň opraví a otvorenie sezóny naplánované na 15. apríla nebude ohrozené.

"Poryvom silného vetra v Čermeli padol za obeť jeden z obľúbených letných historických vozňov. Skorodované klince, ktoré držali plechový plášť strechy, povolili a spolu s plechom vytrhali aj časť podhľadovej výdrevy," uvádza. Pripomína, že opravu plechových odkvapov na letných vozňoch mali naplánovanú o pár dní. "Vietor nás predbehol a vozeň 'predpripravil' na kompletnú rekonštrukciu strechy," dodáva.

Zároveň pripomína, že Košická detská historická železnica doposiaľ nedisponuje prestrešeným depom a viac ako storočné vozne, ktoré sú zapísané v zozname hnuteľných pamiatok, sú tak celoročne vystavené poveternostným podmienkam, čo spôsobuje ich devastáciu.