Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

HBP prostredníctvom svojej nadácie pomáha sirotám po baníkoch

Nadácia bane pre zdravie, vzdelanie, kultúru a šport regiónu, ktorú založili Hornonitrianske bane Prievidza, pomáha tým, ktorí pomoc potrebujú, od roku 2004.

Prievidza 26. decembra (TASR) - Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) prostredníctvom vlastnej Nadácie bane pre zdravie, vzdelanie, kultúru a šport regiónu opäť pomohli rodinám, ktoré prišli o svojho živiteľa v dôsledku pracovného úrazu pri plnení pracovných povinností. Pre 28 sirôt, detí po baníkoch, ktorí zahynuli pri banskom nešťastí, venovali v predvianočnom období darčekové poukážky v hodnote 100 eur na dieťa, aby im spríjemnili najkrajšie sviatky roka.

Nejde o ojedinelú pomoc v tomto roku. Pred letnými prázdninami oslovili pozostalé rodiny s ponukou poskytnutia letnej rekreácie pre deti. Pred začiatkom školského roka prispeli žiakom a študentom na nákup školských pomôcok vo výške 100 eur na dieťa.

Ako informovala TASR hovorkyňa HBP Adriana Siváková, v tomto roku mohli pozostalé rodiny využiť aj rekreačný poukaz v hodnote 500 eur na rodinu na ozdravný pobyt v Nízkych Tatrách. "V priebehu roka sa spoločnosť usilovala riešiť aj viaceré individuálne požiadavky, s ktorými sa na ňu rodiny obrátili. Ide najmä o pomoc pri zabezpečení uhlia na vykurovanie domácností, zamestnania a štúdia rodinných príslušníkov," doplnila Siváková.

Nadácia bane pre zdravie, vzdelanie, kultúru a šport regiónu nezostala ľahostajná ani k osudu štyroch rodín stavbárov, ktorí prišli o svojich živiteľov v dôsledku tragédie na stavbe diaľničného mosta v Kurimanoch. Každej rodine darovala 2000 eur na riešenie ich sociálnej situácie.

Nadácia bane pre zdravie, vzdelanie, kultúru a šport regiónu, ktorú založili Hornonitrianske bane Prievidza, pomáha tým, ktorí pomoc potrebujú, od roku 2004. Jej finančnou základňou sú dobrovoľné príspevky a dary od sponzorov a širokej verejnosti. Okrem toho fyzické a právnické osoby môžu dobrovoľne poukazovať na jej konto dve percentá zo svojich daní. Zo získaných finančných prostriedkov nadácia napomáha humánnym cieľom, ako sú zvýšenie úrovne prístrojového vybavenia zdravotníctva, rozvoj a zachovanie kultúrneho dedičstva, mládežníckeho športu a zvyšovanie úrovne vzdelávania na hornej Nitre.