Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Helcmanovce vyhlásili mimoriadnu situáciu, počítajú škody po vetre

Na snímke strhnutá strecha z domu v Helcmanovciach 31. januára 2022. Foto: TASR - František Iván

K žiadnym zraneniam podľa slov starostu nedošlo.

Helcmanovce 31. januára (TASR) – Obec Helcmanovce v okrese Gelnica vyhlásila mimoriadnu situáciu, dôvodom je nedeľňajší (30. 1.) silný vietor, ktorý večer poškodil najmenej desať domov, prevažne striech. Pre TASR to povedal starosta Tibor Theis s tým, že aktuálne zisťujú vzniknuté škody. K žiadnym zraneniam podľa jeho slov nedošlo.

Zatiaľ sme napočítali desať domov a dve rozbité autá, na ktoré spadli plechy, ale ešte sme neprešli všetko. V tme niektoré škody nebolo vidieť, ako napríklad zničený komín a podobne. Štyri alebo päť domov je veľmi poškodených. Dva domy majú kompletne zničenú strechu, ďalšia je posunutá o pol metra,“ povedal s tým, že vietor poškodil prevažne plechové strechy, jednu škridlovú.

Odfúknutý plech poškodil aj plynovú prípojku. „Teraz na tom plynári pracujú, týka sa to aj elektriny,“ dodal starosta.

Obec aktuálne pracuje na odpratávaní dôsledkov silného vetra a občanom pomáha pri odpratávaní sutín. K dispozícii bude mať zatiaľ štyri celty na prekrytie poškodených striech.

Ako Theiss spresnil, silný vietor sa východnou časťou obce prehnal krátko po 19.00 h. „Trvalo to celé asi len tri až päť minút, potom už len miestami zafúkal slabší nárazový vietor,“ povedal.

Pripomenul, že viacerí obyvatelia majú nové strechy, keďže obec v roku 2015 zasiahlo silné krupobitie, v dôsledku ktorého bolo zničených okolo 130 domov pokrytých eternitom.

V Helcmanovciach vietor poškodil strechy na deviatich rodinných domoch

V dôsledku silného vetra museli hasiči z Košického kraja v nedeľu (30. 1.) zasahovať na viacerých miestach. Najhoršia situácia bola podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Jany Matis Libovej na južnom Spiši, konkrétne v obci Helcmanovce, okres Gelnica, kde vietor strhol strechy na viacerých domoch.

Na snímke strhnutá strecha z domu v Helcmanovciach 31. januára 2022.
Foto: TASR - František Iván


Situácia v súvislosti so zlými poveternostnými podmienkami sa v kraji začala zhoršovať zhruba o 16. hodine a posledný výjazd bol o 22. hodine,“ priblížila Matis Libová. Dodala, že najhoršia situácia bola práve v Helcmanovciach, kde vietor poškodil strechy na deviatich rodinných domoch. „Tam sa naši príslušníci presúvali postupne od jedného rodinného domu k druhému, v jednom prípade spadnutá strecha poškodila aj plynovú prípojku,“ doplnila hovorkyňa.

Okrem toho pomáhali hasiči aj v neďalekých Prakovciach, kde odstraňovali prekážku na ceste, a v obci Žehra, kde spadla omietka z komína. Ďalšie dva výjazdy mali hasiči aj v Michalovskom okrese. „Od 22. hodiny až do rána sme už nemali hlásené žiadne výjazdy,“ dodala.