Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Hendikepované košické deti si užili letný tábor aj pobyt pri mori

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Letný tábor v Košickej Belej v okrese Košice-okolie bol pre 50 hendikepovaných detí trpiacich rôznymi postihmi - sluchovým, zrakovým, mentálnym aj telesným. Staralo sa o nich 16 dobrovoľníkov.

Košice 20. augusta (TASR) – Letným táborom a pobytom pri mori pre hendikepované deti vyvrcholili celoročné aktivity občianskeho združenia (OZ) Usmej sa na mňa. Ako pre TASR povedala riaditeľka OZ Dagmar Kočiová, na niekoľkodňových výletoch sa zúčastnilo 62 chlapcov a dievčat.

"Letný tábor v Košickej Belej v okrese Košice-okolie bol pre 50 hendikepovaných detí trpiacich rôznymi postihmi - sluchovým, zrakovým, mentálnym aj telesným. Staralo sa o nich 16 dobrovoľníkov," uviedla s tým, že na chorvátskom ostrove Krk bolo 12 hendikepovaných mladých ľudí nad 18 rokov. "Tiež boli bez rodičov, starali sa o nich dobrovoľníci s odborným vzdelaním," dodala.

Ako pokračovala, pre deti je to prínos a niektoré sa do tábora tešia celý rok, keďže majú svoje špecifické potreby a nemajú možnosť dostať sa do tábora medzi zdravé deti. "Robili sme s nimi rôzne tvorivé aktivity, stretli sa tiež s hosťami, ich idolmi aj s kamarátmi. Podľa jej ďalších slov niekoľkodňové pobyty sú dobré aj pre rodičov. "Keď ideme do tábora, rodičom prikazujeme, aby neupratovali a nemaľovali, ale oddychovali, tiež si to zaslúžia. Denne sa starať o hendikepované deti je veľmi náročné," pripomenula.

Podľa Kočiovej išlo prevažne o chlapcov a dievčatá z partnerských škôl OZ Usmej sa na mňa, medzi zverencami boli aj hendikepované deti z rodín v ťažkej finančnej situácii alebo z utečeneckých rodín. Pobyt pri mori má priaznivé účinky na ich zdravie, no pre mnohých je to pre zlú finančnú situáciu jediný nezabudnuteľný zážitok.

"Keďže organizovanie táborov je finančne náročné a nechceme veľmi zaťažovať rodičov, ktorí to majú aj tak zložité, sme veľmi vďační za každú pomoc," pokračovala riaditeľka OZ. Deti sa mohli zotavovať na letných podujatiach aj vďaka výťažku z charitatívneho behu VSE City Run, Nadácii SPP, Nadácii Penta, Nadačnému fondu Slovak Telecom pri Nadácii Pontis, spoločnosti Lafarge Holcim Europian Bussines Services a výťažku z benefičného koncertu Usmej sa na mňa.