Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

História planéty Pluto je zviazaná s hurbanovskou hvezdárňou

Na archívnej snímke ukážky projekcií v planetáriu v Hurbanove. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Pluto má priemer 2370 kilometrov a obeh okolo Slnka mu trvá takmer 250 zemských rokov.

Hurbanovo 18. februára (TASR) – Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove si v utorok pripomenula 90 rokov od objavu planéty Pluto. Práve s objavom tejto planéty je slovenská hvezdáreň úzko spätá prostredníctvom astronóma Bohumila Šternberka. „V tom čase riaditeľ Astrofyzikálneho observatória v Hurbanove 18. marca 1930 ako prvý v Európe vyfotografoval a presne určil polohu tohto telesa, objaveného len o mesiac skôr,“ uviedol Ladislav Druga zo Slovenskej ústrednej hvezdárne Hurbanovo. Práve on, spoločne s českým popularizátorom astronómie Jiřím Grygarom, navrhol Medzinárodnej astronomickej únii pomenovať útvar na povrchu Pluta menom Bohumila Šternberka.

Planétu Pluto objavil 18. februára 1930 americký astronóm Clyde Tombaugh ako deviatu planétu v slnečnej sústave. V súčasnosti je týchto planét zasa len osem, pretože Astronomická únia v roku 2006 preradila Pluto medzi tzv. trpasličie planéty. Toto rozhodnutie však vyvolalo nesúhlas časti odbornej verejnosti a doteraz pokračujú odborné diskusie o správnosti tohto kroku.

Pluto má priemer 2370 kilometrov a obeh okolo Slnka mu trvá takmer 250 zemských rokov. Okolo Slnka obieha nielen nízkou rýchlosťou 4,7 kilometra za sekundu, ale tiež po veľmi excentrickej dráhe. Jeho vzdialenosť od Slnka kolíše od 4,437 do 7,376 miliardy kilometrov. Zhruba šesťkrát menšia planéta ako naša Zem má až päť doteraz objavených mesiacov. Najväčší z nich, Cháron, je takmer rovnako veľký ako materská planéta. Preto sa o sústave Pluto-Cháron hovorí ako o binárnej planétke.