Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Historická električka bude do Trenčianskej Teplíc jazdiť inak

Vlaková súprava na úzkorozchodnej železničnej trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Okrem jázd pri špeciálnych príležitostiach sa od začiatku júla 2015 obnovili jazdy električky na trase Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice aj počas víkendov.

Trenčín 15. júla (TASR) – Električka na trati historickej Trenčianskej elektrickej železnice z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc začne od štvrtka (16.7.) premávať podľa nového grafikonu. Nový cestovný poriadok pružnejšie reaguje na príchody a odchody rýchlikov v Trenčianskej Teplej.

Podľa Veroniky Rezákovej z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) zmena v čase odchodov trenčianskej električky je súčasťou súboru viacerých noviniek, ktoré vyplynuli zo spolupráce medzi TSK, neziskovou organizáciou Trenčianska elektrická železnica (TREŽ) a ďalšími subjektmi.

„Okrem jázd pri špeciálnych príležitostiach sa od začiatku júla 2015 obnovili jazdy obľúbenej električky na trase Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice aj počas víkendov. Z Trenčianskej Teplej v sobotu a nedeľu vyrazí vždy o 10.00 h, späť sa z Trenčianskych Teplíc bude vracať o 11.00 h. Popoludní bude z Trenčianskej Teplej premávať o 14.00, 16.00 h a 18.00 h, z Trenčianskych Teplíc o 15.00 h, 17.00 h a 19.40 h. Príchody a odchody električky nadväzujú na jazdné časy rýchlikov na trase Bratislava – Žilina – Košice,“ uviedla Rezáková.

Časť vozňovej súpravy električky jazdí podľa nej v novom šate - v modrých farbách a so siluetou Trenčianskeho hradu. Nový tematický dizajn električky poskytuje vhodné prostredie na autentické fotografie cestujúcich pred jedným z jej vozňov. Nový grafikon Trenčianskej elektrickej železnice by mal pre cestujúcich a kúpeľných hostí znamenať viac príležitostí odviezť sa v takmer 65-ročnej električke.

Po preklasifikovaní dráhy na špeciálnu získala TREŽ 1. júla licenciu na prevádzkovanie dopravy na špeciálnej dráhe – Trenčianska elektrická železnica Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice. „Sú to síce veľké novinky a úžasný úspech z hľadiska vnútorného usporiadania TREŽ, ale v podstate si to bežný cestujúci neuvedomí. Pozitívom je, že ako licencovaný dopravca na špeciálnej dráhe už budeme flexibilnejší voči našim klientom a priaznivcom pri objednávaní jázd električkou,“ skonštatoval riaditeľ TREŽ Dušan Nosál s tým, že okrem pravidelných jázd počas prázdninových víkendov električka jazdí pri špeciálnych príležitostiach alebo výročiach. Zároveň je dostupná aj na príležitostné jazdy, ktoré si môžu objednať firmy, turistické skupiny, svadobčania či ďalšie oslavujúce alebo cestujúce skupiny a osoby.

Prevádzka na trati Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice sa uskutočňuje aj vďaka finančnej podpore 25.000 eur od TSK. V prvej polovici tohto roku električka previezla 4662 cestujúcich. V druhej polovici roku 2015 električku čakajú tri mimoriadne jazdy. V septembri odvezie cestujúcich na súťaž vo varení guláša, v októbri vyrazí pri príležitosti 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra a v novembri deti aj dospelých poteší mikulášskou jazdou.