Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Jazdou si na historickej železnici uctia sv. Floriána, patróna hasičov

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Pravidelné víkendové jazdy historickej železnice sa začnú 1. júla, kedy vstúpi do platnosti aj nový cestovný poriadok.

Trenčianska Teplá 7. mája (TASR) – Historická Trenčianska elektrická železnica premávajúca z Trenčianskej Teplej do Trenčianskych Teplíc dnes opäť ožije. O príležitostnú Svätofloriánsku jazdu pri príležitosti sviatku sv. Floriána – patróna hasičov a záchranárov, je veľký záujem. Do sobotného grafikonu museli pridať jednu jazdu navyše.

Ako TASR informovala Veronika Rezáková z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu TSK, prvá zo štyroch dnešných jázd sa začína v Trenčianskej Teplej o 13.00 h, posledná o 18.00 h. „Jazdu električkou spríjemní sprievodný program, v ktorom sa predvedú ukážkou zásahu profesionálni i dobrovoľní hasiči. Verejnosti bude umožnené nazrieť do depa či zblízka si obzrieť historickú hasičskú techniku. Vyvrcholením svätofloriánskeho dňa bude súbežná jazda električiek a hasičských veteránov v sprievode polície,“ uviedla Rezáková s tým, že jazdy na historickej železnici pokračujú aj vďaka finančnej podpore Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Podľa riaditeľa neziskovej organizácie Trenčianska elektrická železnica (TREŽ) Dušana Nosála pred dnešnou príležitostnou jazdou upravili okolie koľajiska pred vozovňou v Trenčianskej Teplej. Pravidelné víkendové jazdy historickej železnice sa začnú 1. júla, kedy vstúpi do platnosti aj nový cestovný poriadok. „Cestovný poriadok pravidelnej letnej prevádzky je už zapracovaný v cestovnom poriadku Železníc slovenskej republiky, a teda je dostupný aj prostredníctvom vyhľadávania príslušného spojenia cez internet. Poriadok tiež zahŕňa aj odkaz na internetovú stránku TREŽ, na ktorej sa verejnosť dozvie všetky aktuálne informácie zo života električky,“ doplnil Nosál.