Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Historické knižnice prezentuje výstava na pôde Žilinskej univerzity

Na snímke študenti počas výstavy Historické knižnice na Slovensku v priestoroch Žilinskej univerzity v Žiline dňa 31. marca 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Historických knižničných fondov je podľa Chalupekovej na Slovensku veľa, preto sa rozhodli predstaviť najvýznamnejšie, najznámejšie a vizuálne príťažlivé knižnice.

Žilina 31. marca (TASR) – Dvanásť slovenských historických knižníc prezentuje panelová výstava, ktorú sprístupnili v stredu (30. 3.) na pôde Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA). Podľa Dany Chalupekovej z Katedry mediamatiky a kultúrneho dedičstva Fakulty humanitných vied UNIZA spoznajú návštevníci všetky typy historických knižníc - cirkevné, šľachtické, školské, spolkové a osobné.

Podotkla, že historické knižničné fondy nie sú v povedomí širokej verejnosti, avšak tvoria dôležitú súčasť nášho kultúrneho dedičstva. "Historické knižnice významne dokumentujú mieru vzdelanosti a kultúrneho povedomia našej spoločnosti. Preto považujeme za dôležitú výstavu aj inštitúcie, ktoré knižnice uchovávajú a sprístupňujú verejnosti," uviedla Chalupeková.

​​​​​​​

Historických knižničných fondov je podľa nej na Slovensku veľa, preto sa rozhodli predstaviť najvýznamnejšie, najznámejšie a vizuálne príťažlivé knižnice. Každý panel reprezentuje vybranú zachovanú historickú knižnicu - chronologické údaje o jej histórii, záber na knižnicu, záber na vybranú tlač zo zbierky aj kontaktné údaje na inštitúciu, spravujúcu danú knižnicu, doplnila.

Výstava Historické knižnice na Slovensku je čiastkovým výstupom projektu Chronológia dejín knižníc od počiatkov do roku 2020 (CHRONUM). Jeho riešiteľom sa stali Katedra mediamatiky a kultúrneho dedičstva Fakulty humanitných vied UNIZA a Historický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV). Cieľom projektu je vytvoriť dielo, prezentujúce chronologický a retrospektívny pohľad na dejiny knižníc na Slovensku, dodala Chalupeková.