Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Historický kríž na cintoríne v Bánovciach nad Bebravou prešiel obnovou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Kompletnú renováciu kríža mesto financovalo zo svojho rozpočtu.

Bánovce nad Bebravou 19. decembra (TASR) - Kríž z 19. storočia, ktorý sa pôvodne nachádzal na starom cintoríne v Bánovciach nad Bebravou, prešiel obnovou. Po rekonštrukcii ho mesto presunulo na nový cintorín. Informovala o tom bánovská radnica.

"Historický kríž sa nachádzal medzi hrobmi. Vlani sa odlomila časť jeho podstavca a bolo nutné ho zabezpečiť kovovou sponou. Jeho zachovanie však vyžadovalo dôkladnejšiu rekonštrukciu," načrtla radnica.

Kompletnú renováciu kríža mesto financovalo zo svojho rozpočtu. "Jeho umiestnenie na pôvodné miesto by však bolo komplikované, keďže manipulácia s ťažkým kamenným krížom v nestabilnom teréne ohrozovala aj okolostojace hrobové miesta," ozrejmila samospráva.

V záujme zachovania pamiatky preto radnica pre zrenovovaný kríž vybrala nové miesto na novom cintoríne. "Na pôvodné miesto sa osadil drevený kríž, ktorý tiež prešiel renováciou. Nahradené bolo poškodené drevo, soška Ježiša Krista bola zachovaná. Pre zvýšenie ochrany kríža pred počasím dostalo mesto bezplatne kovový kryt od Strednej odbornej školy strojníckej v Bánovciach nad Bebravou," dodala samospráva.