Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Históriu budov v Prievidzi predstaví verejnosti lampiónový sprievod

Ilustračná snímka Foto: TASR - Erika Ďurčová

Lampiónový sprievod je určený pre deti, ich rodičov aj starých rodičov.

Prievidza 29. novembra (TASR) - Históriu budov v Prievidzi vrátane legiend, ktoré sa s mestom spájajú, spozná verejnosť počas lampiónového sprievodu centrom Prievidze 1. decembra o 16.00 h. Podujatie pripravila Hornonitrianska knižnica v Prievidzi, na návštevníkov čaká na jeho začiatku, hneď po zotmení, ohňová šou. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová.

"Spoločne s historikom Erikom Kližanom budeme mať možnosť spoznať zaujímavú históriu budov, okolo ktorých bežne chodíme. Vedeli ste, že centrom Prievidze kedysi viedli aj čerta? Prebudíme spolu prievidzské legendy," uviedol vedúci knižnično-informačných služieb Hornonitrianskej knižnice v Prievidzi Marek Mittaš.

Od knižnice sprievod podľa neho prejde centrom mesta a priblíži historické zaujímavosti o stavbách mesta, ale aj mnohé legendy, ktorými je mesto opradené. "Po krátkej prechádzke sa lampiónový sprievod presunie pred Piaristický kostol, kde bude pri tejto príležitosti unikátna možnosť navštíviť kryptu pod kláštorom," doplnil.

Lampiónový sprievod je určený pre deti, ich rodičov aj starých rodičov. Priniesť si môžu vlastné kahance, lampáše, svetielka a lampióny. V prípade potreby si bude možné obmedzený počet lampiónov zapožičať aj priamo v Hornonitrianskej knižnici.