Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Históriu Nitrianskeho Hrádku predstavuje Váradská pamätná izba

Šurany Foto: TASR

Jej zriadenie podporil Nitriansky samosprávny kraj dotáciou na podporu cestovného ruchu.

Šurany 27. októbra (TASR) – V zrekonštruovaných priestoroch Kultúrneho zariadenia v Nitrianskom Hrádku, mestskej časti Šurian, vznikla Váradská pamätná izba. Nachádzajú sa v nej dobové fotografie a národopisné predmety, ktoré predstavujú mestskú časť, storočia nazývanú Várad – Malý Várad, s veľmi bohatou históriou, informoval riaditeľ Mestského múzea Šurany Miroslav Eliáš.

Pôvodne samostatná dedina Nitriansky Hrádok je miestom nálezu Hrádockej venuše, jednej z najznámejších slovenských sošiek venuše z obdobia neolitu. Objavená bola v archeologickej lokalite Zámeček. Už pred mnohými rokmi o tejto lokalite a samotnej obci, jej zvykoch a premenách, urobil fotovýstavu šuriansky fotograf Dezider Németh. Neskôr sa dopĺňala o miestne národopisné predmety, skonštatoval Eliáš. Táto fotovýstava a etnografická zbierka sú dnes súčasťou novovzniknutej pamätnej izby.

Izba je súčasťou mestského kultúrneho zariadenia, jej zriadenie podporil Nitriansky samosprávny kraj dotáciou na podporu cestovného ruchu. Zachované v nej zostali pôvodné prvky ako dlažba, vchodové dvere a okno, ktoré dotvárajú kolorit priestoru. Súčasťou expozície sú aj dve zachované drevené školské lavice, ktoré sa našli na tunajšej povale. V skrini sú vystavené vzácne, vyše storočné vyšívané kútne plachty a raritou je aj príbeh o Váradskej husi z roku 1875.